Medžlis Islamske zajednice Srebrenik je tokom 2017. godine nastavio praksu aktivne podrške društvu na humanitarnom, socijalnom i dr. planovima. Pored svojih redovnih aktivnosti Medžlis Srebrenik realizira i humanitarne i socijalne aktivnosti. Do sada je realizovano na desetine različitih projekata sa ciljem pomoći siromašnim, ugroženim, bolesnim, povratnicima, podrške obrazovanju, stipendiranju učenika i studenata i projektima značajnim za razvoj zajednice i društva u cjelini.
Medžlis IZ-e Srebrenik je vodilo aktivnosti klanja kurbana i prikupljanja kurbanskog mesa, a koje je podijeljeno siromašnim, ugroženim, za potrebe narodne kuhinje Imaret u Tuzli i za potrebe MFS Emmaus iz Doboj Istoka, pomoć građanima po rješavanju zahtjeva, zajedničke humanitarne akcije, stipendiranje učenika medrese i studenata, pomoć za Palestinu, pomoć za Srebrenicu, pomoć za narod Mijanmara, pomoć za džamije u Goraždu, Malom Zvorniku i Kozarcu, pomoć povratničkim džematima, pomoć za narod Sirije itd.
Prema izvještaju Jasmin-ef. Begunića, koordinatora za socijalnu brigu pri Medžlisu, 356.357,30 KM je realizirano za socijalne aktivnost na području Medžlisa Srebrenik.
„Odjel za socijalnu brigu je redovno i na vrijeme rješavao sve zahtjeve koji su upućeni ovoj službi, sprovedene su sve humanitarne akcije koje su nam stavljene u obavezu od Muftijstva Tuzlanskog i Rijaseta, uspostavljena je saradnja za nevladinim organizacijama koje se bave humanitarnim radom (MFS Emmaus iz Doboj Istoka, Oaza iz Tuzle, Merhamet iz Srebrenika, Prosvjetitelj Srebrenik, Izvor Dobročinstva iz Ilijaša). Ostvarena je dobra komunikacija sa Odjelom za društvenu brigu Rijaseta kao i koordinatorom za socijalnu brigu Muftijstva Tuzlanskog. U 2017. godini Odjel za društvenu brigu imao je veliki broj aktivnosti od kojih bih izdvojio: humanitarna akcija „Pomozimo narodu Sirije“, 40 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene, projekat „Otvorimo vrata dobročinstva“ ( koji je realiziran tokom mjeseci april-maj-juni), zajednički iftar za jetime i njihovu pratnju, 80 ramazanskih paketa za 80 porodica, iftari za narod Sirije, donacija nove dječije odjeće za djecu u Sirije, prikupljanje kurbanskog mesa za Narodnu kuhinju Imaret u Tuzli i prihvatni centar Duje, prikupljene velike količine brašna za narod Sirije, 28 paketa socijalno ugroženim povodom nove hidžretske godine, stipendije za djecu Afrike–Burkino Faso i još mnogo projekata. Posljednji projekat koji smo pokrenuli je slučaj Suljkić Rahime iz Dediće, kupovina stambenog objekta, koji je poprimio veliko interesovanje javnosti. Glavni organizator ovog projekta je Medžlis IZ-e Srebrenik. Ova akcije je još u toku, a do 31. 12. 2017 god za ovu namjenu je prikupljeno oko 8.000,00 KM. Sve aktivnosti koje je realizirao odjel za socijalnu brigu su medijski popraćene na službenim web stranicama: MIZ Srebrenik, Muftijstva Tuzlanskog, Rijaseta, IIN Preporodu, Dnevnom avazu, Radio Srebreniku i drugim elektronskim i printanim medijima,“ istakao je Begunić.