Povodom nezapamćenog porodičnog nasilja u kojem su smrtno stradale četiri osobe, danas je u svim džamijama pročitana hutba kojom se skreće pažnja javnosti na nasilje nad ženama i na posljedice zanemarivanja odgoja u porodici.

– Još smo pod dojmovima stravičnog i jezivog zločina od prošlog petka, kada su u nezapamćenom porodičnom nasilju na sjeveroistoku naše domovine smrtno stradale četiri osobe. Nakon počinjenog masakra koji je ubica hladnokrvno i bezumno prenosio uživo na društvenim mrežama, počinilac svirepog zločina na kraju je i sam sebi oduzeo život. Žalosno je da smo prije ovog zločina svjedočili grubom fizičkom nasilju nad radnicom u jednom hotelu na jugu naše domovine, jednom u nizu sve učestalijih nasilja nad ženama. Duboko nas boli i potresa spoznaja da je brutalni čin ubistva i iživljavanja nad nedužnim ljudima bez ikakve cenzure objavljivan na društvenim mrežama i, nažalost, u velikom broju uživo praćen i bezbrižno posmatran kao da je riječ o nekom normalnom događaju, a ne krvoproliću bez presedana – navodi se u hutbi.

“Kakvi su to ljudski umovi i kakva su to bezosjećajna ljudska srca koja ravnodušno posmatraju mučne prizore sijanja smrti i ubijanja”, dodaje se.

– Nije li ovakvo masovno virtuelno saučesništvo u zločinu dovoljan alarm da se zamislimo nad stvarnošću u kojoj živimo? Kako objasniti izostanak saosjećanja prema žrtvama nasilja i pasivno posmatranje boli i nepravde koju podnose? Je li takozvana sloboda izražavanja princip lišen svih etičkih normi u čije ime je dopušteno, na zaprepaštenje članova porodica žrtava nasilja, ali i svih drugih normalnih i saosjećajnih ljudi, javno prikazivanje monstruoznog zločina – kaže se u hutbi.

Ističe se da “značajan broj onih koje čin ovakvog nasilja nimalo ne brine i ne uznemirava, i koji iz udobnosti vlastitog doma na ekranu uživo i nepomično posmatraju posljednje jecaje i vapaje umirućih, ukazuje da naše društvo postaje ravnodušno spram ljudske patnje, pa samim time i nemoćno da se suprotstavi zlu i pošalje jasnu i odlučnu poruku svim potencijalnim silnicima da će se s njima beskompromisno obračunati”.

– Ovo je prilika da pozovemo sve institucije i ustanove odgovorne za prevenciju nasilja nad ženama na povećan oprez i dodatnu odgovornost. Potrebno je da osim verbalnih osuda i javnih protesta i okupljanja, pravovremeno djeluju i zaštite potencijalne žrtve nasilja. Pojedinci s kriminalnom biografijom čiji su postupci već okvalificirani prestupničkim i nasilničkim moraju imati poseban tretman. Porodice i građani ne smiju biti taoci ničijeg nekontroliranog bijesa i bezumlja. Mjere pojačanog  nadzora nad dokazanim prestupnicima i nasilnicima nad ženama same po sebi neće biti dovoljne, ali će ohrabriti žrtve nasilja da bez straha i oklijevanja potraže zaštitu od institucija i ustanova koje su dužne da brinu o slobodi i sigurnosti svakog građanina – naglašeno je u hutbi.

Također, ističe se da “krvavi pir počinjen u našoj domovini pokazuje kako se zlo razgoropadi kada mu se na vrijeme niko ne suprotstavlja”.

– Ako je istina da će zlo na kraju samo sebe uništiti, jednako tako je istina da će prije nego sebe uništi to zlo iza sebe ostaviti krvave tragove, unesrećene porodice i nepopravljive posljedice za cijelo društvo. Naše uzmicanje i šutnja pred zlom, naše zataškavanje i prešućivanje zla ohrabrit će one koji se Boga ne boje i čije su ruke ogrezle u grijehu. Licemjerno je i beskorisno o zlu samo glasno govoriti, objavljivati kojekakve statuse i komentare. Time se zlo ne suzbija! Naprotiv, ponekad se na taj neproduktivan način navodnog suprotstavljanja zlu, nasilje dodatno popularizira i pokazuje moćnijim nego što jeste – navodi se u hutbi.

Podsjećajući da nasilno oduzete živote niko ne može vratiti, dodaje se da ljubav prema našim porodicama podrazumijeva stalnu brigu i zapitanost o tome kakve vrijednosti naša čeljad njeguje i prenosi drugima.

– Ko su uzori našoj djeci i kakav profil majke i žene kreiramo u javnosti, ako ženu predstavljamo kao nezaštićenu i prepuštenu osobu nad kojom svaki nasilnik nekažnjeno može iskaljivati svoj bijes? Učinimo sve da u našim porodicama posijemo sjeme poštovanja i ljubavi prema našim majkama i sestrama čija smo prava i čast pozvani i životom zaštititi ako se za to ukaže potreba. Gdje nema iskrene vjere i odgovornosti za odgoj i čestit život potomstva – tu se rađa sjeme buduće nesreće i iskušenja. Nijedna društvena institucija neće nadoknaditi i ispraviti ono što prethodno nije učinila porodica. Ovakva iskušenja ćemo prebroditi pravednim zakonima, ali i čvrstom vjerom u Boga i nastojanjem da svoje porodice čuvamo od nastranosti koje nam se nerijetko podastiru kao društveno prihvatljivo i normalno ponašanje – poručeno je u današnjoj hutbi o nasilju u porodici.

Hatib u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu bio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

(MINA)