U petak 12. juni 2020. godine hutbu u džamiji Behram-begove medrese govorio je hafiz Abdullah Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi.
Hafiz Kapo je govorio o praštanju, te je istakao da je poslanička vrlina oličena u praštanju, zapravo jedan od onih ukrasa kojim vjernici treba da se okite i vrlina za kojom treba da posegnu onda kada budu uznemiravani ili nepravdi podvrgnuti.
“Oprost o kojem govorimo ne uključuje one osobe koje prema nama permanentno griješe i koje će ova vrlina ohrabriti da još više nasrću na naše dostojanstvo i biće. Božiji Poslanik, alejhisselam, je na to upozorio riječima: Vjernik ne biva ujeden iz iste rupe dva puta. (Buharija i Muslim)
Kod nekih ljudi, a naročito onih mlađih, zna se desiti da preovladava mišljenje da je onaj koji pređe preko nečije greške i oprosti – slabić koji se povlači. Naprotiv, takav čin je odraz njegove snage i veličine. Zato je Božiji Poslanik u hadisu, kojeg bilježi Muslim, rekao: Allah će robu koji prašta samo povećavati dostojanstvo, odnosno ugled ili čast.