Posebno je važno da kantar vagu stanja naše države postavimo u naš simbol, u našu Srebrenicu, i da budemo svjesniji, bolji i odgovorniji na cijeloj teritoriji naše Bosne i Hercegovine – poručio je danas u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

Peštalić je podsjetio koliko je Poslanik a.s. volio svoj toprak, svoju domovinu, svoju Meku.

– Muslimani u Srebrenici, kao i u cijeloj našoj Bosni i Hercegovini, slijede svog Poslanika. Da nisu protjerani, oni nikada Srebrenicu ne bi napustili. Muslimani u Srebrenici danas bdiju nad Potočarima. Oni, ovdje, bdiju nad državom Bosnom i Hercegovinom. Oni je čuvaju svjesni da, ukoliko njih ovdje ne bude, neće biti ni države. Oni se, ovdje, nakon genocida, ponovo žrtvuju za državu Bosnu i Hercegovinu – poručio je Damir-ef. Peštalić.

Dodao je da je potrebno stalno podsjećati ljude, sklone zaboravu, da su se žrtve genocida vratile na mjesto gdje je genocid počinjen.

– Veličanstvena je to žrtva, da joj premca nema. Žrtva majke kojoj su pobili djecu, kojoj su otkinuli meso i i zvrnuli utrobu. Žrtva oca koji se nije stigao ni poselamiti sa svojim sinom posljednji put. Žrtva djeteta koje nije stiglo ni upamtiti lik svojega oca i koje njegov lik i danas traži u bijelom kamenu nišana u Potočarima. Žrtva brata, sestre, nane, dede… Ne bi bilo ove žrtve da nije bilo svijesti o važnosti domovine. Bošnjaci su uvijek znali cijeniti i voljeti svoju zemlju, kao što su je znali i dijeliti sa svima onima koji je vole.Nikada nisu bili isključivi, pa čak ni onda kada su se vratili na mjesto gdje je genocid počinjen. Nisu tražili osvetu, nego pravdu – da odgovaraju oni koji su genocid počinili. Nisu tražili istinu, jer znaju istinu – tražili su da se istina prihvati. Tražili su da se konačno spriječi i zaustavi negiranje genocida. Nisu tražili ni nagrade i beneficije – nego da svako radi svoj posao, i država, i tužilaštvo, i policija i lokalna vlast – naglasio je Damir-ef. Peštalić.

Rekao je kako su Bošnjaci tražili bolje, snažnije, prosperitetnije, pravednije društvo. Društvo u kojem niko zbog imena, vjere, ili nacije, nema prava više u odnosu na druge članove društva.

– Zar je to mnogo? Zar je to problem u svijetu koji sebe naziva civiliziranim, naprednim, antifašističkim? Zar smo mi ovdje problem, kada tražimo da se ubice adekvatno kazne? Zar smo mi ovdje problem, ako tražimo da se poštuju tuđi simboli, tuđe bogomolje, tuđa vjera? Zar smo mi ovdje problem, kada ukazujemo na zlo? Da, polahko uviđamo iizgleda da mi jesmo problem. Oni koji mašu oružjem, oni koji prijete, oni koji slave zločine, oni koji slave genocid, oni koji vrijeđaju i lažu – u ovakvom svijetu i vremenu izgleda da nisu problem -istaknuo je.

Poručio je da se, uprkos svemu, ne namjeravaju promijeniti.

– Mi ne tražimo ničije zadovoljstvo, osim Božijeg zadovoljstva. A Allah je zadovoljan s onima koji se natječu u dobru. On, Uzvišeni, u Kur'anu, u suri Maide, kaže „A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti.“ Mi nemamo druge domovine, osim Bosne i Hercegovine. Mi se ne bojimo, ali ćemo biti oprezni – poručio je, dodavši da će ukazivat na zlo i da neće odustati od traženja pravde.

Rekao je i kako će ukazati na sve nasrtaje, na pritiske, napade, i tražit idalje od svih, a najviše od onih koji predstavljaju ovu državu – da se počnu miješati sebi u posao.

– Radit ćemo za dobrobit ovog grada, ove države, vjerovat ćemo u nju, ulagati u nju, učiti svoju djecu da u njoj može biti perspektive, učiti ih da od njihovog truda, zalaganja i rada, zavisi kakav će im biti život, širit ćemo pozitivnu energiju – naveo je.

Naglasio je kako je mnogo više onih koji vole ovu zemlju od onih koji je ne vole i da sve dok je tako ova zemlja nikada neće biti upitna.

– Nadamo se i da su naši politički predstavnici izvukli pouke iz ovog trenutka povijesti, trenutka u kojem se ponovo napada, provocira, i prijeti njihovom narodu. Nadamo se i da su konačno shvatili i prihvatili ono na što ih podsjećamo decenijama – da koliko države ima u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini, Gacku, Brčkom i drugim gradovima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, toliko će je biti u cijelosti. Posebno je važno da kantar vagu stanja naše države postavimo u naš simbol, u našu Srebrenicu, i da budemo svjesniji, bolji i odgovorniji na cijeloj teritoriji naše Bosne i Hercegovine. Dragi Bože pomozi nam na tom putu – poručio je u hutbi Damir-ef. Peštalić.

(Preporod.info)