Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić održao je hutbu u Riječanskoj džamiji u Zvorniku. On je u hutbi poručio da zbog žrtve naših šehida, zbog amaneta za kojeg su se borili i nama ga predali, zbog naše domovine i zbog budućnosti djece moramo mijenjati svoje stanje i moramo prvo mijenjati sebe na bolje.

Plemeniti govor nas uči da će svaki čovjek pred svojim Stvoriteljem, na dan Obračuna i Istine, pronaći sve ono što je radio: i trun dobra i trun zla, podsjetio je Mustajbašić.

– Uči nas da ništa ljudsko nije izgubljeno u vremenu. Da je sve zapisano u Knjizi Jasnoj, i da je ljudski zaborav samo varka, da nema razlike između onoga što je bilo davno i onoga što biva upravo sada. To Božansko obećanje vječitog pamćenja je i vrhunac univerzalne pravde. Jer da je do čovjeka: dobro bi bilo zameteno i obezvrijeđeno, a zlo sakriveno i nekažnjeno – rekao je.

Dodao je da se na prostorima gdje danas živimo, prije skoro 30 godina, izrodilo i jedno i drugo, zlo najsvirepijeg obezvrjeđivanja ljudskoga života i časti, i dobro proizašlo iz hrabrosti da se ljudski život i čast sačuvaju.

– Zlo ima svoje ime i prezime. Mi znamo da krivica nije kolektivna. Oni koji to kažu nisu na dobrom putu. Jer ako je krivac kolektivni, to znači da krivca i nema. Zločinac nema naciju. Pred licem nebeske pravde on je samo zlotvor i ništa više. Zločinac nema vjeru. Jer svaka vjera odbacuje zlo kao strano tijelo. I zato danas, kad ponovo živimo na svojim stoljetnim topracima, spremni na miran suživot i građenje zajedničkog prosperiteta sa svim našim komšijama u jedinoj nam domovini državi Bosni i Hercegovini, ponovo tražimo, i tražit ćemo dok smo živi: da se zločini procesuiraju. Da se zločinci izvedu pred lice zemaljske pravde – istaknuo je.

Budućnost koja se gradi na nekažnjenom zlu je kao kuća sagrađena na živome pijesku. Budućnost koja se gradi na zadovoljenoj pravdi je čvrsta građevina i siguran dom za sve ljude i narode naše domovine.

– Ako se malo zamislimo i osluhnemo tišinu koju brda i šume oko nas kazuju čut ćemo ono što se prije skoro 30 godina ovdje dešavalo. Međutim, oružije koje je tada korišteno danas šuti, ali se vodi teška borba na drugim poljima na kojima imamo sve manje istinskih boraca. Zato svi odgovorni Bošnjaci i patriote iz reda drugih naroda trebaju stalno imati na umu težinu odgovornosti koju su preuzeli na svoja pleća i predano raditi na očuvanju države koja je skupo plaćena – rekao je.

Bošnjaci trebaju biti ponosni i na činjenicu da u Evropi ne postoji narod koji je proživio ono što su proživjeli Bošnjaci a da je ipak spreman pružiti ruku zarad mira, suživota i tolerancije sa svim ljudima koji vole dobro, naglasio je Haris-ef. Mustajbašić.

– Tome nas je naučila naša vjera, ali ono što nikada ne smijemo zaboraviti jeste činjenica da ovoga puta svako na ovom svijetu mora da zna ko smo i šta smo. Ko nas bude cijenio, neće biti cjenjenijeg od njega, ko nas bude poštovao uzvratit ćemo mu višestruko, ali svako ko bude i pomislio da nas ponižava, neka zna da to više nikada Bošnjak neće, uz Allahovu dž.š. pomoć, dozvoliti. Zato braćo i sestre nastojmo da budemo dostojni žrtve kojom je ova zemlja plaćena, dajte da jednom prebrodimo sitne dunjalučke stvari. Predstoji nam velika borba za pravdu, ali nemojte da je otežavamo svojim odnosima jednih prema drugima. Znajte da ne postoji ništa što je vrijedno samo jedne ružne riječi izgovorene bratu u vjeri, a povrijediti čast brata muslimana je prevelik grijeh – podcrtao je.

Mustajbašić je podsjetio na činjenicu da je ova zemlja plaćena krvlju.

– Kada god krenete na posao ili izađete iz kuće podignite glavu… vidjet ćete oko sebe brda, brda na kojima se ginulo zarad očuvanja vjere i onoga sto ona nosi sa sobom. Ako zanemarimo to, misleći da smo mi dali nekakav doprinos, varamo se… ima neko ko je dao više. Neko je odrasto a da nikada nije osjetio babin zagrljaj. Braćo i sestre, zaboravimo li ovo, i budemo li zanemarili tu žrtvu i sada zbog ličnih interesa zapostavljali ono što nam je amanet, nemojte da nam bude čudno šta god da nam se desi i nemojte da se pitamo od kud ovo od kud ono. Zbog žrtve naših šehida, zbog amaneta za kojeg su se borili i nama ga predali, zbog novorođenčeta koje je ubijeno pred očima majke a da ga nije uspjela ni zadojiti… niti ime mu dati, zbog obeščašćenih sestara naših, zbog jetima, zbog naše Bosne ponosne, šehidskom krvlju zalivene, zbog našeg bošnjačkog ponosa, zbog naše Domovine, zbog budućnosti djece naše zbog dana kada ćemo stati pred Gospodara i polagati račun za svoja djela, mi moramo mijenjati svoje stanje… Moramo (prvo) mijenjati sebe na bolje – poručio je Mustajbašić.

Kada dođu teška vremena, kakvo je i ovo današnje, posebno treba povesti računa o dvije stvari, poručio je Mustajbašić, to je da se ojača naš odnos prema Allahu dž.š., i druga je da se čini što više dobrih djela.

– Ono što razlikuje vjernika od onoga koji to nije, jeste činjenica da vjernik uvijek čini ono što je dobro i da ima čvrst i iskren ibadetski odnos prema Allahu dž.š. „Jer ako budete isti“, kako je h. Omer kazao, isti sa vašim neprijateljem, pa na zlo uzvratite zlim, „Allah će Vas prepustiti dunjalučkim mjerilima“. Ako vi budete na strani dobra, budete činili dobro, pozivate druge da to čine, ojačate se imanom, sigurno ćete pobijediti. Tada dolazi do izražaja Allahovo dž.š. obećanje – poručio je Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

(Preporod.info)