„Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili“(Nahl: 97.)

Poslanik je rekao: „Nije upotpunjen iman bez djela, niti će biti primljena djela bez imana“ (Taberani)

Za nas je pokoran onaj koji klanja, posti, … , izvršava ono što zovemo šartima islamskim. To je temelj pokornosti! U dobra djela ubraja se i svako djelo učinjeno u ime Njega koje koristi ljudima i Božijim stvorenjima.

Taberani i Bejheki bilježe da je Poslanik rekao: „Sticanje dobara na halal način je farz poslije farza“.

Poslije kojeg farza? Poslije namaza, jer Poslanik zabranjuje da se poslije namaza sabahskog u postelju vraćamo. Naređuje nam da čim sabah klanjamo u potragu za nafakom krenemo: „Kada klanjate sabah namaz, ne spavajte, već u potragu za opskrbom idite“. (Taberani)

Vjerniku ne priliči da se ponižava, ni pred kim. Nerad i lijenost će ga sigurno u poniženje odvesti jer će biti prinuđen ruku za milostinjom pružiti. Neka svako zna da rad i sticanje dunjalučkih dobara osim što obezbjeđuje dostojanstvo na ovom svijetu čineći nas neovisnim od ljudi, donosi i ahiretsku korist. Poslanik kaže: „Ko omrkne umoran od rada- omrkao je i grijeha oproštenih“. (Ahmed).

Ovih dana postupit ćemo po Poslanikovom hadisu: „Ko oživi zemlju, ima za to nagradu“. (Taberani) Nemojmo se dvoumiti i sebe od obaveze da zemlju obradimo odvraćati razmišljanjem da nam to možda neće trebati. Daj Bože da nam ne zatreba, da nas, niti bilo koga na Zemlji ne snađe neimaština, oskudica, glad.

Sevapi, nagrade za halal i pošten rad, nema sumnje, trebat će nam i na Ahiretu!