U Srebreniku se, u organizaciji Medžlisa IZ-e, realizira više aktivnosti prisjećanja na rođenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Ova jednomjesečna manifestacija je otvorena 24. novembra 2016. godine konkursom za najbolji literarni rad na temu „Poslanik Muhammed, a.s., kao čovjek“. Na adresu Medžlisa pristiglo je 107 radova. Komisija je ocijenili tri najbolja rada.

U petak 9. decembra u 18,30 sati, u Medžlisu je promovirana knjiga „Tragom Božijih poslanika“, Ibrahima Kajana. O knjizi je govorio sam autor.

U subotu 10.12.2016. godine nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i kulturno-vjerski program za omladinu Medžlisa IZ-e Srebrenik. Predavanje je održao Sanel-ef. Hodžić, imam iz Obodnice kod Tuzle. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli hor Obodnice i mladi iz Srebrenika.

Dan poslije je održano predavanje i mevludski program u Špionici. Predavanje je održao Ramiz-ef. Joldić, imam džemata Brda. Bogati program su izveli hor iz Špionice i imami Srebrenika.

Isti dan (11.12.2016.) nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i mevludski program u Babunovićima. Program su izveli polaznici mektepske nastave ovog džemata. Tom prilikom svim polaznicima mekteba uručeni su paketići, njih 100, koje je obezbijedio Almir Mujkić.

U ponedjeljak 12.12.2016. godine održana je glavna mevludska svečanost za ovaj medžlis, u Tinji. Uz bogat vjerski program, predavanje je održao Muhamed-ef. Okić iz Vojnog muftijstva.

Istoga dana je položen kamen-temeljac za izgradnju mesdžida u Čekanićima. Ovo je treći mesdžid koji se gradi na području Srebrenika u saradnji sa MFS „Emmaus“ iz D. Istoka.

Aktivnosti povodom 12. rebiul-ewela trajat će cijeli decembar.

{gallery}1412160{/gallery}