Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, na svečanom dijelu sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog koja je održana u srijedu 25. decembra 2019. godine, uručio je priznanje i nagradu za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić” za 2018/19. godinu Ibrahim-ef. Softiću.

Muftija Fazlović je čestitao muallimu Softiću na ovom priznanju, te je istakao da su muallimi kadrovi u Islamskoj zajednici čiji se rezultati iznimno cijene a časni muallimski poziv jedna je od najplemenitijih i najodgovornijih misija. Muftija je čestitke uputio i glavnom imamu hafizu Ahmed-ef. Huskanoviću i Medžlisu Islamske zajednice Tuzla.

Ibrahim-ef. Softić je istakao da je velika čast i zadovoljstvo dobiti nagradu za muallimaski rad “Redžep-ef. Muminhodžić”, te se zahvalilo Muftijstvu tuzlanskom.

“Ovo priznanje doživljavam mnogostruko važnim. Prije svega jer se priznanje dodjeljuje za muallimski rad koji je u temeljima Poslaničke misije a i u temeljima naše Islamske zajednice, zatim jer ovu nagradu dodjeljuje jedno od najvećih muftijstava u Islamskoj zajednici – Muftijstvo tuzlansko i treće jer nosi ime našeg velikog muallima i pregaoca na ovom polju rahmetli kadije Redžep-ef. Muminhodžića”, kazao je Softić. On se zahvalio i MIZ Tuzla i džematu Dobrnja na podršci u radu.

Ibrahim-ef. Softić je Gazi Husrev–begovu medresu zavšio 1983. godine. Diplomirao je na Filizofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odsjek Razredna nastava. Završio je dvogodišnji master akademski studij na Fakultetu za islamske studije – smjer islamistika u Novom Pazaru i stekao zvanje: master islamskih nauka u oblasti hadisa. Autor je nekoliko nastavnih sredstava i pomagala u mektepskoj nastavi, koautor Ilmihala  za prvu, drugu i treću godinu mektepske nastave (El-Kalem 2007.) i autor Sufare – priručnika za učenje kur’anskog pisma sa DVD-om (El-Kalem 2009.). Jednu godinu je bio imam u džematu Selimovići, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, a od 1985. godine do danas imam je hatib i muallim u džematu Dobrnja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Oženjen je i otac dvoje djece.

Tokom ove svečanosti prisutnima se obratio i predsjednik komisije dr. Sead-ef. Seljubac koji je kazao da je komisija ispred sebe imala prijave iznimno vrijednih muallima. Priznanje i nagradu za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić” Muftijstvo tuzlansko dodjeljuje jednom godišnje muallimima/muallimama koji su ostvarili izuzetan rezultat rada u mektepskoj pouci, kao znak priznanja za ostvarene uspjehe u mektebu i kao afirmacija i podstrek snažnijem aktivizmu, promovisanju i vrednovanju muallimskog rada.