U ponedjejak 12. juna Medzlisa IZ-e Modriča je organizovao centralni iftar.

Iftar je za 400 postača organiziran ispred Donje džamije u Tarevcima. Program je počeo akšam namazom nakon čega je upriličen iftar tokom kojeg se obratio imam ovog džemata Redžo-ef. Mehanović.

Iftaru su prisustvovali dr. Sead-ef. Seljubca, pomoćnika muftije tuzlanskog, mr. Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese i njegovo pomićnik dr. Mensur-ef. Husić, koji su posjetili džemate Medžlisa IZ Modriča i održali predavanja.

Prisutnima se obratio glavni imam Safet-ef. Karahmetović koji je istakao da je mjesec ramazan pored toga što je mjesec posta, prvenstveno je mjesec Kur'ana te da vjernici, muslimani, trebaju tokom ramazana što više vremena provesti se Kur'anom.

iftar modrica 1

Dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, govorio je o zajedničkim iftarima kao simbolu zajedništva, iftarima koji okupljaju različite kategorije ljudi na području jednog medžlisa ili jednog džemata (nekada i šire) i odražavaju vjernu sliku ramazanskog ambijenta u jednoj sredini. Okupljeni oko iftarske sofre svi uzrasti dijele radosti posta i iftara, druže se, pokazuju da, ako se udruže, mogu realizirati, s Božijom pomoći, i veoma zahtjevne projekte. Posebno je to važno u sredinama kakva je Modriča i njoj slične, istakao je dr. Seljubac.

U organizaciji iftara, pored vrijednih džematlija, učestvovao je veliki broj mladih, polaznika halke hadisa koja na prostorima medžlisa Modriča, Odžak i Bosanski Šamac djeluje skoro dva mjeseca, a koju vodi Adnan-ef. Kavazović, imam Čaršijske džamije u Modriči.

Ovu ramazansku večer izvođenjem ilahija uljepšali su članovi hora Azizija iz Orašja koje je pripremala Eldina Kukuljević.

iftar modrica 3