Medžlis Islamske zajednice Srebrenica tokom ramazana organizuju iftare koji će biti svaki dan dostavljani majkama Srebrenice i onima koji su u potrebi, te ljudima koji žive sami i nisu u stanju spremiti obrok, javlja Anadolu Agency.

“Prošle godine smo organizovali akciju zato što, kao ni ove, nismo mogli organizovati zajedničke iftare i druženja, a razlog je pandemija koronavirusa. Prošlogodišnja akcija se pokazala kao uspješna i ove godine smo krenuli opet. Trenutno imamo 21 osobu kojoj svako veče dostavimo iftar. Ako se bude odazivao naš narod, tako ćemo i povećavati broj ukoliko bude potrebe. Svi koji žele mogu se uključiti i podržati akciju. Vjerujem da će ovo postati tradicija, jer i kad prođe pandemija, biće onih koji neće moći dolaziti na zajedničke iftare”, kaže Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, koji je i pokretač akcije zajedno s imamom Ahmed-ef. Hrustanovićem.

Peštalić je rekao da ovim gestom žele poručiti da majke i stariji sugrađani nisu sami i da neko misli na njih.

“Nije samo poenta u hrani, nego je pažnja mnogo važnija, da mi pokažemo da smo tu, da mogu računati na nas u svakom trenutku”, kaže Peštalić.

Peštalić kaže da su vjernici u Srebrenici s radošću dočekali ramazan. Teravih-namaz se klanja na deset mjesta na području općine Srebrenica.

“Radi se o sedam aktivnih džemata i na još dva tri mjesta. Klanjamo teravih-namaz i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Godinama imamo ustaljenu praksu, koju su uvele naše majke koje su htjele da klanjaju u Memorijalnom centru u džematu sa svojom djecom. Smatram da je to jedan od najznačajnijih i najboljih projekata”, smatra Peštalić.

On dodaje da je teško opisati osjećaj koji donose ramazanski dani u Srebrenici.

“U Srebrenici je sve posebno i drugačije. Ljudi koji možda ne razmišljaju na takav način, ali život poslije genocida u Srebrenici je bio nezamisliva stvar. Vjerovatno niko o tome prije tog života nije ni razmišljao. Zbog velikog odricanja preživjelih žrtava genocida danas mi možemo pričati o životu u Srebrenici, a onda i o dočekivanju radosnih trenutaka kao što su ramazani i bajrami. Čovjek je sretan kada ovdje dočekuje ramazane”, zaključuje Damir-ef. Peštalić.

Oni koji žele dati svoju podršku pripremi iftara za majke Srebrenice, starije i one koji žive sami u Srebrenici mogu to učiniti putem uplata na žiro račun MIZ Srebrenica 5510 1500 0148 6838 (Svrha uplate: za iftare majkama Srebrenice).