Imami Medžlisa IZ-e Kladanj 25. novembar, dan Državnosti BiH, proveli su u općini Bratunac, gdje su bili gosti Medžlisa IZ-e Bratunac, te ujedno iskazali podršku bratunčanima u obilježavanju ovog praznika.
Posjeta je počela prijemom glavnog bratunačkog imama Elvir-ef. Hodžića, koji je goste dočekao u prostorijama mektebskog centra u Hranči. Hodžić je upoznao je goste sa stanjem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i sa radom Medžlisa.
Druženje je proteklo sa puno emocija, jer teško je ostati pribran slušajući iskušenja kroz koja prolaze naši imami u povratničkim džematima sa svojim džematlijama, čije rane, iako je prošlo 22 godine, još uvijek bole, ističu kladanjski imami.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kladanj, Asim-ef. Esmić uručio je domaćinima simboličnu hediju, umjetničku sliku Djevojačke pećine , koja će svoje mjesto naći u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Na prijemu su također bili prisutni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Bošnjaka u Bratuncu.
Poslije podne-namaza imami su sa domaćinima i Bošnjacima sa područja općine Bratunac prisustvovali odavanju počasti žrtvama Genocida koje su ukopane na Šehidskom mezarju Veljaci, te su obišli Spomen sobu u kompleksu mezarja. Također proučena je i fatiha Mustafi-ef. Mujkanoviću koji je žrtva torture nad Bošnjacima u Bratuncu.
Nakon obilaska memorijalnog kompleksa Veljaci, imami MIZ-e Kladanj sa svojim domaćinima prisustvovali su pozorišnoj predstavi “Bosanska bajka” u Domu kulture u Bratuncu, na kojoj su bili prisutni mališani koji pohađaju mekteb sa području Medžlisa Bratunac.