Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio je nekretnine fabrike „Unis-Feros“ AD Srebrenica koje se nalaze uz Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Sve finansijske obaveze Medžlisa IZ Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine.

Dio sredstava za ovu svrhu osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć pedeset i pet privrednika – vakifa iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na dezinformaciju da je za kupovinu fabrike “Unis-Feros” u Srebrenici organizirana sergija i prikupljan novac u džematima u dijaspori, ovom prilikom kategorično ističemo da takve aktivnosti nisu poduzimane iako su džematlije, posebno oni koji su porijeklom iz Podrinja i Srebrenice, bili spremni da pomognu.

Predmetna nekretnina, koja se nalazi neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za muslimane u Podrinju, kupljena je isključivo sredstvima koja je za tu svrhu izdvojila Islamska zajednica, te uvakufljenjima plemenitih vakifa u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak. Uložena je apelacija i trenutno se čeka odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica