U Biblioteci ”Behram-beg” u Tuzli danas su promovirani priručnici “Ishodi učenja u planiranju nastavnog procesa”, publikacije koje se odnose na pete razrede osnovnih, tj. na prve razrede srednjih škola.

Na promociji su govorili: prof. dr. Sead Nazibegović, doc. dr. Bernes Aljukić, prof. dr. Mirela Omerović i Dalila Potogija, prof. bosanskog jezika i književnosti, a moderator je bio Sead Husić, uposlenik Biblioteke, koji je u ime domaćina prisutnima se obratio, istakavši zahvalnost svima na dolasku.

U svom izlaganju prof. dr. Sead Nazibegović istakao je brojne probleme i otpore koji se tiču onoga što danas razumijevamo u kontekstu savremene bosnistike pa su ovi priručnici, u metodološkom smislu, jako bitni i koji na svoj način donose neke promjene u planiranju nastavnih planova te izradi mjesečnih i godišnjih planova.

S druge strane, doc. dr. Bernes Aljukić govorio je iz pozicije vlastita iskustva i rada u nastavi a posebno je istakao probleme koji se tiču svih nas.

Dr. Aljukić, govoreći o nastavnim sadržajima i pomjerajući fokus na učenike i njihove potrebe, istakao je brojne probleme koji se tiču funkcionalnog znanja te je istakao jako bitnu činjenicu, a to je da su promjene neminovne i kao takve nas na neki način određuju u svakom, pa i u nastavnom procesu, a to su ovi priručnici, istakao je dr. Aljukić, itekako prepoznali, objavila je Biblioteka “Behram-beg”.

U ima autorica, budući da su ovi priručnici djelo više njih, obratile su se prof. dr. Mirela Omerović i Dalila Potogija, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

U svom izlaganju prof. dr. Mirela Omerović govorila je o procesima kroz koje su autorice prošle da bi napisale ovakve priručnike, a posebno je istakla zadovoljstvo da su ove publikacije već u praksi dale određene rezultate i polahko postaju ”literatura” na koji se sve veći broj nastavnika i profesora u metodološkom smislu, nebitno na nastavni predmet, naslanja.

Profesorica Dalila Potogija je u užem smislu govorila o priručnicima, ističući probleme s kojima se nastavnici susreću u praksi te su, u tom smislu, ovi priručnici, kroz formu prijedloga, ogleda i slično izuzetna polazna tačka svima onima kojima je planiranje nastave u užem smislu svakodnevnica.

Također, profesorica Potogija je govorila o određenim novitetima koji se mogu pronaći u ovim priručnicima.

Organizator ove promocije bila je Biblioteka “Behram-beg” u Tuzli.