Islamska zajednica Bošnjaka Danske (džemat Sabah, Brande-Ikast-Herning) organizirala je u subotu, 18. juna 2022. godine, program obilježavanja 27. godišnjice Genocida u Srebrenici pod nazivom “Obilježavanje i sjećanje na žrtve Genocida u Srebrenici”.

Programu su prisustvovali i obratili se izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, dr. Aziz Hasanović, muftija zagrebački i dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Muftija Fazlović je istakao napore Bošnjaka u iseljeništvu kako bi se očuvale naše temeljne vrijednosti. Zapažena je njihova aktivnost u džematima Bošnjaka širom svijeta ali i velika briga o njihovim džematima u Bosni i Hercegovini. Muftija se zahvalio Bošnjacima u Danskoj na kontinuiranoj brizi o Srebrenici i njihovom doprinosu memorizaciji Genocida. Programi koji se u vezi s tim održavaju važni su za Bošnjake ali i cjelokupnu javnost Danske. Muftija Fazlović je naglasio obavezu svakog muslimana Bošnjaka prema svom džematu, zavičaju i domovini. Ove vrijednosti obavezni smo prenositi na našu djecu. Ukazao je na značenje ajeta iz sure El-Beled u kojima se ističe odgovornost prema podizanju potomstva, te obaveza da se kod njih učvrste vrijednosti temeljene na vjerovanju u jednog Boga i Sudnji dan. Važni uvjeti za ostvarivanje ovog cilja su domovina i sloboda, kazao je muftija Fazlović.

Tokom programa su se obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Danske Rašid Malagić kao i drugi predstavnici domaćina. Na skupu su zapaženo govorili gosti Amor Mašović, Alija Tabaković, Begija Smajić i Ahmo Mehmedović.

Muftija Fazlović je u petak, 17. juna 2022. godine, predvodio džuma-namaz u džematu Vajle. U hutbi je Muftija govorio o principima koji muslimane okupljati u džematu. Hutbu je u džematu Brande govorio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.