Na sastanku su razmijenjene informacije koje su važne za dalje akcije pružanja pomoći stanovništvu nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini

U Tuzli je 21. maja održan radni sastanak Operativnog štaba Muftijstva tuzlanskog s predstavnicima MDD Merhamet Regionalnog odbora u Tuzli. Sastanku je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Na sastanku su razmijenjene informacije koje su važne za dalje akcije pružanja pomoći stanovništvu nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini.

Članovi Operativnog štaba Muftijstva tuzlanskog su izvijestili da su slična tijela formirana u svim medžlisima Islamske zajednice na području Muftijstva i da se danonoćno prati situacija u ugroženim područjima. Informacije koje dolaze u Muftijstvo dnevno se ažuriraju, prosljeđuju Rijasetu u Sarajevo i na osnovu njih se procjenjuju najurgentniji slučajevi.

Tako je u 23 medžlisa na ovome području poplavama i klizištima uništeno ili oštećeno dvadesetak džamija, mesdžida i drugih vjerskih objekata, kao i 24 mezarja. Prema podacima operativnih štabova, poplavljeno je 3.867 kuća, a uništeno poplavom ili klizištem 2.320 kuća.

Adil-ef. Pezerović, predsjednik Regionalnog odbora Merhameta, kazao je da se ova humanitarna organizacija u svome radu snažno oslanja na ustanove Islamske zajednice i na pomoć koju džematlije prikupljaju. Njihove aktivnosti su usmjerene na rad narodne kuhnje Imaret u Tuzli, koji je usljed novih okolnosti otežan, i na pomoć stanovništvu ugroženom od poplava i klizišta.

Na kraju sastanka muftija Fazlović je kazao da su Islamska zajednica i Merhamet u ovoj teškoj situaciji na istom zadatku pružanja pomoći stradalnicima.