Od majskih poplava u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica je uključena u akcije pružanja pomoći ugroženima. Ta pomoć je pružana u mnogim područjima koje je zadesila nepogoda.

Među najteže pogođenim područjima je Bosanski Šamac, koji je bio u potpunosti poplavljen.

Imajući u vidu teške prilike u kojima su se našli povratnici u tome gradu, iz Fonda Islamske zajednice za pomoć ugroženima donirano je 150.000,00 KM (slovima: stotinu pedeset hiljada konvertibilnih maraka) za sanaciju šteta u kućama i stanovima. Sredstva su upućena posredstvom Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac, a ulažu se u saradnji s Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica Vlade Federacije BiH. S tokovima ove pomoći upoznat je i načelnik Općine Bosanski Šamac, sa kojom se, također, u ovom teškom vremenu, razvija dobra saradnja.

U petak 12. septembra ove godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je posjetio Medžlis Islamske zajednice i Općinu Bosanski Šamac, s namjerom da ostvari uvid u odvijanje akcije pomoći povratnicima u gradu, koja je ovih dana intenzivirana.

Glavni imam i drugi predstavnici Islamske zajednice upoznali su muftiju s aktivnostima koje se vode na planu pružanja pomoći, te u ime džematlija izrazili zahvalnost Islamskoj zajednici u BiH za pomoć koja im je dodijeljena.

Domaćini su predstavili detaljan plan pružanja pomoći, te su Muftiju su upoznali i s koordinacijom koju imaju s drugim predstavnicima Bošnjaka u ovom gradu, pomenutim Ministarstvom i Općinom.

usamcu 09141

Muftija tuzlanski je, također, o ovoj temi razgovarao i s drugim ljudima koji predstavljaju Bošnjake u ovom gradu, te s načelnikom Općine Bosanski Šamac Savom Minićem.

Obraćajući se džematlijama, nakon džume namaza, muftija Fazlović je kazao da je zahvalan Allahu, dž.š., što ih vidi na okupu, nakon svih tegoba i kušnji koje su imali u Bosanskom Šamcu. Ukazao je na velike napore njihovog glavnog imama Safet-ef. Karahmetovića, te se svim džematlijama zahvalio na povjerenju koje prema njemu iskazuju i što su zajedno sačuvali svoj džemat u ovome gradu. Muftija je, u ime Reisul-uleme, potvrdio spremnost Islamske zajednice da u granicama svojih mogućnosti nastavi brinuti o svim džematlijama kojima je, u ovom vremenu, potrebna pomoć, a posebno povratnicima.