Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak 26. januara boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica.

Posjeta je počela susretom muftije Fazlovića sa glavnim vlaseničkim imamom Nurdin-ef. Grahićem i Mujom Hadžiomerovićem, predsjednikom Izvršnog odbora medžlisa. Oni su Muftiju upoznali s aktivnostima na području ovog medžlisa. Istakli su odličnu saradnju imama i džematlija, kao i značajne pomake u radu u mektebima i radu s mladima.  

U 2017. godini na području MIZ Vlasenica započela je realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata. Prioritet u ovoj godini je dovršetak radova u Memorijalnom centru Rakita, kao i izgradnja vakufskih kuća u Rovašima i Novoj Kasabi.

Muftija Fazlović je posjetio i džemat Cerska. Tokom susreta sa imamom i članovima džematskog odbora Muftija je istakao da je svaki pojedinac u Cerskoj važan jer tu živi, na svome. U ovom vlaseničkom mjestu živi 60-70 porodica, u džamiji se klanja beš-vakat, a mektebsku pouku pohađa 30-tak mekteblija.

Džematlije su zahvalili Muftiji na ovoj ali i ranijim posjetama, podršci i pomoći tokom njihovog povratka, u vrijeme velikih poplava i klizišta, kao i tokom ponovne izgradnje džamije i drugih objekata.

Tokom poplava i klizišta koji su 2014. godine pogodili Bosnu i Hercegovinu, od posljedica pomijeranja velikih količina zemlje u potpunosti je uništena džamija u Cerskoj i tri kuće, a izgubljen je i jedan ljudski život. Samo još munara u jednom dijelu Cerske svjedoči da su tu nekada živjeli ljudi i da je na toj lokaciji bila džamija. Na Dan državnosti BiH, 25. novembra 2014. postavljen je kamen temeljac, a svečano otvorenje nove džamije u Cerskoj održano je 1. augusta 2015. godine.

Muftija je u Cerskoj predvodio džumu i održao hutbu u kojoj je istakao važnost džuma-namaza i velikog broja džematlija koji svakog petka ispune džamiju u ovom džematu.

„Ima dijelova naše domovine gdje je posebno važno vidjeti ljude u džamiji.  Svako od vas je u ibadetu zbog samog sebe, a i to što ovdje živite činite to radi sebe. Dišete zrak koji vam je najprijatniji, hodite njivama koje najviše volite. To je i dužnost. Dužnost je voljeti svoju rodnu grudu, ali je i dužnost svih nas da to vrjednujemo i podržavamo u mjeri u kojoj to možemo i u kojoj smo obavezni. Mi to radimo u Islamskoj zajednici kako je naša dužnost, a i drugi imaju svoje dužnosti. Muslimani se moraju brinuti jedni o drugima,“ poručio je muftija Fazlović i istakao da su i ovaj džemat, i ovaj medžlis, ponos Islamske zajednice.

Posjeta Medžlisu IZ-e Vlasenica završena je obilaskom mesdžida u Gobeljama koji je otvoren 2015. godine. S obzirom da je ovo mjesto od Cerske udaljeno 7 km ukazala se potreba za izgradnjom mesdžida za ovdašnje džematlije, a posebno za mekteblije koji u njemu pohađaju mektebsku nastavu. Muftija je tokom ove posjete razgovarao sa vrijednim džematlijama ovoga mjesta koji su ga upoznali sa njihovim aktivnostima. 

1/8
Vlasenica6
Vlasenica6
Vlasenica7
Vlasenica7
Vlasenica8
Vlasenica8
Vlasenica4
Vlasenica4
Vlasenica3
Vlasenica3
Vlasenica2
Vlasenica2
Vlasenica1
Vlasenica1
Vlasenica9
Vlasenica9