Tijela sedam ubijenih Bošnjaka iz Bratunca ispraćeni su u četvrtak 11.5. iz Komemorativnog centra Tuzla.

Na tabutima su ispraćena tijela sedam žrtava: Rešada Salihovića, Rame Hasanovića, Šahbaza Sinanovića, Mirsada Memića, Šabana Salkića i Samira Ibiševića, ubijenih tokom etničkog čišćenja Bratunca 1992. godine, te tijelo dva dana stare bebe Emira Suljića.
Ističući da negiranjem genocida u Bratuncu zločinci danas ponovo čine grijeh, u ime Muftijstva tuzlanskog prisutnima se obratio Sifet-ef. Suljić, predsjednik Okružnog odbora udruženja Ilmije Tuzla.
“S ovog mjesta poručujemo da se nikome zlo ne dogodi, da se svi počinioci ljudske patnje kazne shodno počinjenom djelu, te dovedu pred lice pravde,“ kazao je Suljić.
U popodnevnim satima Bošnjaci Bratunca dočekali su tijela žrtava na mezarju Veljaci.

bratunac tabuti

bratunac tabuti1
Sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju danas su u rijeku Drinu spuštene 603 ruže koje simboliziraju Bošnjake koji su kao civili ubijeni 1992. godine u Bratuncu, a u fiskulturnoj sali osnovne škole u Bratuncu preživjele žrtve su odale počast i položile cvijeće.

bratunac most
Na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u petak 12. maja nakon džuma namaza bit će klanjana jedanaesta koletivna dženaza i obavljen ukop identifikovanih tijela bošnjačkih civila koji su ubijeni 1992. i 1993. godine.