Savjet za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog, na sjednici održanoj 22. novembra 2022. godine u Janji, kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a kojoj su prisustvovali glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftiluka tuzlanskog, usvojio je izjavu u kojoj se kaže:

“U proteklim mjesecima suočeni smo s neodgovornim djelovanjem pojedinih aktera političkog života u Janji, koji su duboko narušili odnose među Bošnjacima ovog mjesta. U periodu nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu ovo je prvi put da je jedinstvo Bošnjaka u Janji u velikoj mjeri ugroženo, a posljedice tih djelovanja mogu biti nesagledive.

Janja je od 2001. godine i masovnijeg povratka Bošnjaka bila primjer da je zajedništvom  moguće obnoviti život i porušene domove, te snažno pokrenuti procese ka napretku i razvoju. Kompaktnost i saradnja omogućila je našem narodu u ovoj sredini da na nivou mjesne zajednice u punom kapacitetu i nesmetano ostvaruje svoja prava, što u ovom obimu nije zabilježeno u većini drugih mjesta u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Stoga Savjet za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog izražava veliku zabrinutost zbog štetnog djelovanja pojedinih političkih subjekata i njihovih predstavnika u Janji. Pozivamo sve Bošnjake u ovom mjestu da pokažu visoku svijest i odgovornost prema sebi, svome narodu i domovini Bosni i Hercegovini, te da odbace svako djelovanje koje bi ih oslabilo i učinilo inferiornim.

Svoju političku snagu političari nam moraju pokazati sposobnošću da na konstruktivan i odgovoran način okupljaju i povezuju ljude, a ne da svoje ambicije ostvaruju i po cijenu podjela i širenja nepovjerenja među Bošnjacima.

Naša vjera od nas traži da gradimo poštovanje, razumijevanje i dobre odnose među svim ljudima, a među samima sobom naročito. Stoga, i u ovom vremenu, obnavljanje i jačanje našeg zajedništva ne smije imati alternativu”, kaže se u izjavi Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog.