Izložba “Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana”, koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, otvorena je u utorak 26. novembra u Maloj galeriji BKC-a Tuzla.
Organizatori izložbe su Institut za društvena i religijska istraživanja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Gazi Husrev-begova biblioteka i Behram-begova medresa u Tuzli.
U ime organizatora riječima dobrodošlice obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Izložbu je otvorio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead Seljubac koji je ukazao na važnost obilježavanja mevluda, ali i na izuzetnu važnost prisjećanja onih koji su iz ljubavi prema Bogu i Njegovom Poslaniku pisali mevludske stihove. Dr. Seljubac je istakao edukativno-odgojnu dimenziju mevluda, dodajući da su stariji, ali i djeca naučili mnogo o Poslaniku, a.s., slušajući mevlud.

Cilj izložbe je da se ukaže na tradiciju obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tokom historije. Izložbu koja predstavlja izraz ljubavi kolektiva Gazi Husrev-begove biblioteke i želje da daju doprinos u obilježavanju rođenja Poslanika a.s. predstavio je direktor Biblioteke mr. Osman Lavić.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić i drugi.
Članice sekcije naja Behram-begove medrese svojom izvedbom dodatno su uljepšale otvorenje izložbe, kao i Nihad-ef. Ibrišević koji je proučio ašere, a potom i kolaža ilahija.
Postavka izložbe će trajati do 4. decembra 2019. godine.