U dva dana izvedeno više manifestacija u Zvorniku i Sapni

Izložba naslovnih stranica knjiga izdavačkog poduhvata “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” rahmetli Mehmeda Zaimovića postavljena je u džamiji Zamlaz u Zvorniku u četvrtak 2. juna ove godine. Izložba je dio manifestacije Dani Hasana Kaimije, a o ediciji “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” govorio je književnik Hadžem Hajdarević.

U popodnevnim satima istog dana, u Sapni je predstavljen Zbornik radova o Hasanu Kafiji Pruščaku 1615-2015. O knjizi su govorili mr. Mustafa Prljača, dr. Dževada Šuško i dr. Ismet Bušatlić. Dr. Bušatlić je naglasio da je Pruščak najviše učinio na pronošenju imena Bosne. Njegova djela se nalaze širom svijeta, a njegova mudrost traje već 400 godina.

Na platou OŠ „Sapna“ prigodan program su izveli Hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i vokalno-instrumentalni sastav „Merak“ iz Sapne. Ašere na početku programa je pručio Izet-ef. Salkanović, a ramazansku čestitku i poruku uputio glavni imam Zvorničkog medžlisa Haris-ef. Mustajbašić.

Pjesnici, gosti manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, posjetili su osnovne i srednje škole u Zvorniku i Sapni, družili se s učenicima i čitali im svoje stihove. U Zvorniku su posjetili OŠ „Sveti Sava“ i Srednjoškolski centr „Petar Kočić“, te JU OŠ „Sapna“ i MSŠ „Sapna“.

Prostor zvorničke tvrđave, odakle se pruža prelijep pogledom na grad Zvornik i druga naselja pored rijeke Drine, mjesto je pjesničke večeri, održane 3. juna, u okviru Dana Hasana Kaimije. Recitatorska sekcija JU Gimnazija Meša Selimović iz Tuzle dala je svoj doprinos manifestaciji interpretacijom tekstova Meše Selimovića.

Potom su uručene nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koji su napisali najbolje radove za ovogodišnji literarni natječaj:

Osnovne škole:

1. Brkić Almasa, JU OŠ ”Lukavac mjesto”, Lukavac

2. Kadrić Nejra, ”Prva osnovna škola” Živinice

3. Drobić Amila, JU OŠ Pazar Tuzla,

Srednje škole:

1. Ruščuklić Melisa, JU Gimnazija ”Ismet Mujezinović” Tuzla

2. Džinović Mirsada, JU Poloprivredno- medicinska škola Brčko

3. Avrić Anja, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla

Stihove su čitali pjesnici Mirsad Bećirbašić, Mehmed Meša Đedović, Jagoda Iličić, Naida Mujkić, Zihnija Bulić, Husein Hasković, Safet Berbić i Hadžem Hajdarević.

Uručena je i nagrada Hasana Kaimija za najbolje objavljeno djelo u 2014. i 2015. godini. U ime laureata Refika Ličine za zbirku priča „Strah od behara“ primio ju je Goran Samardžić.