Krajem prošle sedmice, 413 učenika i 18 profesora JU Mješovita srednja škola Gračanica posjetili su izložbu “Pod nebom  vedre vjere”. Preme riječima dr. Nezira Halilovića, šefa Odjela za vjeronauku Rijaseta IZ BiH, ovo je do sada najveći broj učenika iz jedne škole u Bosni i Hercegovini koji su posjetili izložbu.

– Želim istaći da se sa područja Muftijstva tuzlanskog odazvao veliki broj škola na izložbu. Dolazak na ovu izložbu pored dobre volje zahtijeva i složenu organizaciju, angažirnje autobusa, osiguranje materijalnih sredstava. Do sada je JU Mješovita srednja škola Gračanica  posjetila izložbu sa  413 učenika i 18 profesora,  najvećim brojem učenika od svih škola u Bosni i Hercgovini. Zapazio sam visok nivo organizacije menadžmenta i profesora te interesovanja učenika za praćenje sadržaja izložbe, ističe dr. Halilović.

Hiljade učenika s područja Muftiluka tuzlanskog, iz 48 osnovnih i srednjih škola, zaputili su se ovih dana ka Sarajevu kako bi zajedno sa njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima posjetili izložbu. Namjera im je upoznati bogatu baštinu, kreativnost i vizionarski duh muslimana Bosne i Hercegovine.

Velikom interesovanju za posjetu ovoj izložbi doprinijele su aktivnosti Muftijstva tuzlanskog na polju promocije ovog projekta.

– Posjete učenika osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona realizirali su menadžmenti škola po preporuci Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Veliki doprinos u organizaciji, uz menadžmente škola, dali su naši vjeroučitelji. Zahvaljujem se direktorima osnovnih i srednjih škola s područja TK, a posebno želim pohvaliti učenike i njihovo veliko interesovanje. Na ovakav način gradimo svijest o našoj kulturnoj baštini koja svjedoči naše višestoljetni islamski identitet na ovom prostoru, kazao je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Dr. Husić je istakao doprinos glavnih imama i vjeroučitelja u Podrinju i Posavini s obzirom da polaznici mektepske pouke i islamske vjeronauke iz Podrinja i Posavine izložbu posjećuju u organizaciji medžlisa.

– Posebno bih se zahvalio muftiji tuzlanskom dr. Vahid-ef. Fazloviću koji je podržao sve aktivnosti koje smo u proteklom periodu obavljali s ciljem promocije ovog projekta na području Muftiluka tuzlanskog. S tim u vezi, organizirali smo i oglašavanje izložbe putem led ekrana u Tuzli, Živinicama i Srebreniku te putem jumbo plakata u Tuzli, Gračanici i Kalesiji. Naši vrijedni imami u svojim džematima su upoznali brojne džematlije sa sadržajem i terminima održavanja izložbe, kazao je dr. Husić.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” za javnost je otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. U vrijeme trajanja izložbe bit će održano nekoliko panela i zanimljivih radionica a ulaz na izložbu je besplatan.