Izložba povodom trideset godina šehadeta Mustafa-ef. Mujkanovića otvorena je u utorak, 21. juna 2022. godine, u Gradskoj džamiji u Bratuncu. Organizator izložbe je Medžlis Islamske zajednice Bratunac, a autori izložbe su Emir Šečić i Meho Manjgo.

Mustafa-ef. Mujkanović je bio imam Gradske džamije u Bratuncu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, prvi šehid među imamima, koji je svirepo ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja.

– Izložbu čini 13 panela na kojima je prestavljen lik i djelo Mustafa-ef. Mujkanovića. Sadržaj koji se mogu vidjeti na panelima jesu njegove fotografije iz najranije mladosti, školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi, rezultati njegovog rada kao imama i glavnog imama u Bratuncu. Predstavili smo neka sjećanja njegovih najbližih saradnika i kolega o karakteru i ličnosti Mustafa-ef. Najupečatljivije slike na ovoj izložbi jesu one koje govore o gnusnom ubistvu Mustafa-ef., njegovim posmrtnim ostacima i izjavama svjedoka koji su svjedočili njegovom šehadetu – kazao je Šečić.

Izložba govori i o obnovi i povratku – nastavku vjerskog života u Bratuncu nakon agresije.

Suštinska poruka ove izložbe trebala bi biti da naše njegovanje sjećanja na lik i djelo Mustafa-ef. treba da kod nas probudi plemenite osobine koje su krasile, kako njego život, tako i njegovu smrt.

Te osobine možemo smjestiti u nekoliko riječi: dostojanstvo, povjerenje, blagost, plemenitost, ustrajnost, odvažnost i hrabrost – naglasio je Šečić.

Mustafa-ef. je dao svoj život kako bi svima nama pokazao kako se živi i umire kao istinski čovjek i vjernik, poručio je na kraju Šečić.

– Naša je obaveza da njegujemo sjećanje na ovog velikog čovjeka i imama. Iz njegovog primjera trebamo i moramo mnogo da učimo kako nam se ne bi ponovilo zlo koje su nam agresori i neprijatelji činili devedesetih godina prošlog stoljeća – kazao je autor izložbe Emir Šečić.

Na izložbi su se obratili i autor Meho Manjgo, Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, Admir-ef. Velić, predsjednik MIZ Bratunac, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, a prigodan program je izveo Hor MIZ Bratunac.