U četvrtak, 8. jula 2021. godine u galeriji Bosanskog kultunog centra TK u Tuzli otvorena je Izložba radova korisnika Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS), na kojoj je predstavljeno blizu 50 radova, rađenih 3D reljefnim slikanjem u bakru, nastalih u okviru art terapije u ovom Centru.

Izložba je postavljena u povodu obilježavanja 26. godišnjice Genocida u Srebrenici i obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, a zajednički su je organizirali JU CROPS i JU BKC TK.

Izložbu je otvorio Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona, a na ceremoniji otvaranja su govorili dr. Sead-ef. Seljubac, zaslanik Muftije tuzlanskog, direktor CROPS-a Mevludin Joldić i Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK.

JU CROPS nizom aktivnosti i sadržaja tradicionalno obilježava 26. juni, Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, a u partnerstvu sa JU BKC TK ove godine je kroz organizaciju ove izložbe dao i svoj doprinos u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, čemu je posvećen i značajan broj radova koji su predstavljeni na izložbi.

Jedan od radova sa motivima cvijeta Srebrenice na ceremoniji otvaranja je uručen i Udruženju „Žene Srebrenice“. Zahvalnost za gest i trud korisnika CROPS-a, sa mnogo iskazanih emocija izrazila je Vasvija Kadić, kojoj je rad uručio dr. Sead ef. Seljubac.

U programu otvaranja su izvedbom dvije ilahije učestvovale i sestre Halima i Amina Kasumović.

Zanimljiva izložba sa radovima u bakru na temu Genocida u Srebrenici, bosanskohercegovačke tradicije, duhovnosti, prirode je i prodajnog karaktera i u BKC TK u Tuzli bit će postavljena do 14. jula 2021. godine.

Ovom izložbom želi se učiniti korak više u procesu skidanja stigme koja često prati ovisnike, a koja se reflektuje u isključivanju ove marginalizirane grupe iz gotovo svih društvenih aktivnosti. Ovisnici koji prolaze programe rehabilitacije u CROPS-u imaju mnogo talenta i vještina, a izložba kojom se predstavljaju javnosti samo je dio onoga čime mogu dati svoj doprinos u razvoju zajednice u kojoj žive i djeluju.

Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) osnovan je 2004. godine. Osnivač je Islamska zajednica u BiH, a od 2013. godine ustanova, koja je prostorno smještena na području općine Lukavac (Smoluća), odlukom skupštine Tuzlanskog kantona postaje Javna ustanova. Do sada je kroz programe CROPS-a, koji su bazirani na dobrovoljnom uključivanju, prošlo više od 500 korisnika.