U ponedjeljak, 28. februara 2022. godine, u holu JU BKC ”Alija Izetbegović” Kalesija svečano je otvorena izložba ”Stara i rijetka periodika”, autora Jusufa Džafića, uposlenika Biblioteke ”Behram-beg”. Izložbu su, povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizovali JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i JU BKC ”Alija Izetbegović” Kalesija.

U ime organizatora prisutnima se obratio direktor JU BKC ”Alija Izetbegović” Kalesija Alija Džafić. Detaljnije je o Izložbi govorio njen autor Jusuf Džafić. Prigodnim riječima prisutnima se obratio i načelnik Općine Kalesija gospodin Sead Džafić, koji je i svečano otvorio Izložbu.

Izložba ostaje otvorena do 09. marta tekuće godine, a posjetioci će imati priliku da vide više od 30 starih časopisa koji se čuvaju u Biblioteci ”Behram-beg” unutar izuzetno bogate Zbirke periodičnih izdanja Biblioteke. Salname-i Vilayeti-i Edirne – iz Tuzlanske kiraethane (Legat Ševket-ef. Šabića Biblioteke ”Behram-beg”) najstariji je izloženi sadržaj. Datira iz 1300. godine po Hidžri, odnosno iz 1882/3. godine po Gregorijanskom kalendaru.

Izložena periodična izdanja se direktno vezuju za našu domovinu čijih smo 30 godina nezavisnoti obilježili i na ovaj način. Nastali su na njenom području ili su tematski vezani za ovo područje; tretirali su društveno-političke tokove u Bosni i Hercegovini na kraju 19. odnosno u prvoj polovici 20. stoljeća.