Takmičenje u hifzu sure Ja Sin za žene održano je u subotu 20. maja u Janji.

Grupa džematlijki iz Janje od oktobra prošle godine vrijedno je učila suru Ja Sin pred muallimom Eminom Aganović. Nakon što su savladale arapsko pismo i tedžvid glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja Omer-ef. Camić pokrenuo je program hifza sure Ja Sin, a grupa džematlijki uključila se u ovaj izuzetno lijep program. Podučavala ih je muallima Aganovića, a u subotu su pred komisijom, koju su činile hafiza Fatima Camić, muallima Enisa Okanović i muallima Amina Kubura, pokazale svoje znanje.

Nakon takmičenja upriličena je svečanost kojoj su prisustvovali Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi u Tuzli i Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ Janja, i na kojoj su uručena priznanja učesnicima kao i nagrade najuspješnijima.

„Mnogo je truda trebalo našim sestrama da ulože da bi došle do ovog stepena. Naše sestre su veoma aktivne u našim džematima i mi smo im veoma zahvalne što nam omogućavaju, samim svojim dolaskom, da prenosimo svoje stečeno znanje na njih, jer bez njih ne bismo imale na koga to prenijeti,“ kaže Azemina Gutić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ Janja, te ističe veliko zalaganje muallime Emine Aganović, koja je prije mjesec dan završila Behram-begovu medresu, a sve svoje slobodno vrijeme provodila je poučavajući i pružajući pomoći u stjecanju znanja vrijednim džematlijkama u Janji.

Muallima Emina je uručila priznanja svim učesnicama takmičenja, a to su: Fatima Skokić, Sabira Gutić, Selma Godušević, Suada Godušević, Jasmina Hamzić, Maida Redžić, Amela Aganović, Emina Šukilović, Džemila Talović, Sehveta Camić, Sabina Godušević, Alma Ramičević. 

Na takmičenju je najveći broj bodova osvojila i prvo mjesto zauzela Maida Redžić, drugo mjesto je Sehveta Camić, a treće Aganović Amela.

Članica komisije muallima Enisa Okanović, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ Bijeljina, istakla je ljepotu učenja Kur'ana, a posebno iskren trud i rad koji je doveo do ovog uspjeha vrijednih džematlijki. Čestitala je učesnicama takmičenja i istakla da su sve one pobjednice jer u svom srcu nose Kur'an.

janja takmicenje 1

Priznanje najuspješnijima je uručila Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi u Tuzli, koja je kazala kako je pored svih škola ona u kojoj se uči Kur'an najbolja. Podsjetila je na značaj Allahovog Govora u našim životima, njegovog redovnog učenja putem koga se približavamo Uzvišenom Allahu dž.š., kao i trenutake u kojima smo danas i u kojima s radošću iščekujemo dolazak mjeseca ramazana.

Omer-ef. Camić istakao je kako su ova manifestacija i takmičenje samo jedan dio velikog broja aktivnosti u radu sa ženama koji se provodi u ovom medžlisu. Omer-ef. je uputio čestitke džematlijkama i pozvao ih da nastave sa učenjem.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

janja takmicenje 4

janja takmicenje 5

janja takmicenje 6

janja takmicenje 2