U okviru projekta saradnje Grada Sarajeva s gradovima i općinama u BiH, Janja je dobila ramazanski top koji će tokom ramazana označavati kraj posta.

– Nekim gradovima smo već dodijelili ovakve topove a cilj nam je da ih ima 30 gradova u Bosni i Hercegovini. Vama neka služi i neka vam je hairli! Ovo je poklon Grada Sarajeva – naveo je gradonačelnik Skaka.

Ovaj projekat je od velikog značaja za Janju i njene stanovnike, jer se nastavlja tradicija prekinuta 1975. godine. Na području Medžlisa Islamske zajednice Janja se do 1975. godine prekid posta – iftar označavao pucnjem iz prangije. Nakon što je tadašnja vlast zabranila korištenje prangije -ramazanskog topa, isti je poklonjen Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se i danas nalazi.

U okviru ove posjete, ministar dr. Edin Ramić i gradonačelnik Abdulah Skaka, zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice Janja i predstavnici Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS, obišli su projekt rekonstrukcije ulazne verande sa termoizolacijom na vakufskoj kući kod Džedid džamije, čiju izgradnju sufinansira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.