Mevludom i hatma-dovom vakifima Bosne i Hercegovine u Janji je počela manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

U Janji je na više od 30 duluma poljoprivrednog zemljišta zasađeno tri tone sjemenskog krompira koji je finansirala Vakufska direkcija. Zasad je posjetila delegacija Vakufske direkcije na čelu sa direktorom Senaidom Zajimovićem, a prisustvovao je i rukovodilac Službe za finansijske i ekonomske poslove Muftijstva tuzlanskog Muhamed Bilajac.

Medžlis Islamske zajednice Janja je jedan od primjera dobrog korištenja vakufske imovine i parcele zasijane krompirom su samo dio površina koje uspješno obrađuju. Na taj način se finansiraju projekti medžlisa, a istovremeno i povratnicima pruža prilika za sezonsko zapošljavanje. Kompletan plasman usjeva je već dogovoren.

“Želja nam je bila da pokažemo koliko je važno kultivisati vakufsku zemlju kao trajno dobro koje su nam u amanet ostavili naši slavni prethodnici. Također, motiv zbog kojeg Vakufska direkcija vrši zasad raznih povrtnih kultura pa i voća širom Bosne i Hercegovine u preko 26 medžlisa na nekoliko desetina hektara vakufskog zemljišta jeste ekonomsko jačanje medžlisa IZ, a isto tako i ekonomsko jačanje naših Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska,” kazao je Zajimović.

Za medžlise Islamske zajednice Janja i Bijeljina Zajimović je rekao da sa njihovih preko 500 duluma vakufskih parcela mogu biti primjer ostalim medžlisima i muftijstvima u dokazivanju da se od zemlje može živjeti ako se uloži minimum onoga što je potrebno.

U Atik džamiji u Janji je proučen mevlud i hatma-dova za sve vakife Bosne i Hercegovine, a hatmu su proučili imami MIZ Janja. Program je izveo hor Behram-begove medrese.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je govorio o vrijednosti mubarek noći Lejletul-miradž, mubarek danima i noćima koji nam predstoje, te važnosti manifestacije kojom se današnja generacija sjeća naših velikih prethodnika,  bosnskih vakifa, učitelja u vjeri i dobrom djelu.
„Oni su svojim tragovima utjecali i na naš život, na našu sudbinu, a na nama je dug da i mi ostavimo najljepše tragove u ovoj zemlji bosanskoj, u vremenu u kojem mi živimo, za one koji će doći poslije nas. Veliko djelo je ostaviti vakuf, ali moramo i čuvati i razvijati vakuf. Vi to činite ovdje u Janji i primjer ste drugima,“ kazao je muftija Fazlović.

Programu u Janji su prisustvovali glavni imam MIZ Janja hafiz Omer-ef. Camić, profesori Behram-begove medrese, imami i džematlije.

Manifestaciju “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini” organizuje Vakufska direkcija od 2. do 13. aprila u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku.