Na području Medžlisa Islamske zajednice Janja 21. marta 2020. godine organizirana je sjetva krompira na vakufskoj parceli, koja je rezultat zajedničkih aktivnosti Medžlisa IZ-e Janja i Vakufske direkcije Islamske zajednice u okviru projekta “Unaprjeđenje vakufske imovine”

Medžlis IZ Janja i Vakufska direkcija zasijali su 30 dunuma vakufskog zemljišta krompirom, simbolično na Dan vakifa. Zasijano je 3,5 tona sjemenskog krompira.

Cilj ovog projekta jeste stavljanje u funkciju neiskorištenih vakufskih parcela, kao i njegovo unaprjeđenje, kroz podizanje višegodišnjih ili jednogodišnjih kultura u zavisnosti od vrste i kvaliteta zemljišta.

Janjarska polja su pogodna za povrće i žitarice, a osim ove parcele Medžlis ima zasijanu jesenju sjetvu pšenice na parcelama od oko 60 dunuma. MIZ Janja tokom cijelog procesa poljoprivredne proizvodnje sarađuje sa Opštom poljoprivrednom zadrugom “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje koja ima stručnjake iz ove oblasti, te je za sve proizvedene količine krompira obezbijeđen otkup u fabrici “Semberka” u vlasništvu Grupacije Bingo.

MIZ Janja je dobar primjer kako se vrši kultivacija vakufskog zemljišta i plasman proizvoda te se na taj način ostvaruje određeni ekonomski interes za vakuf. Ono što je također važno jeste da se realizacijom ovog projekta aktiviraju šire društvene mase, od džemata preko lokalnog stanovništva, mreže mladih, te su svi na određeni način ukjučeni u projekte ovakve vrste.

Jedan dio prinosa krompira će biti usmjeren prema Behram-begovoj medresi u Tuzli i MFS Emmaus Doboj Istok, kao i prošle godine.