Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstvo tuzlansko, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, organizovali su januarski stručni seminar za profesore Islamske vjeronauke sa područja Tuzlanskog kantona.

Otvaranju seminara, koji je održan 28. januara 2019. godine u Behram-begovoj medresi, prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH prof. dr. Dževad Hodžić.

U svome obraćanju, muftija Fazlović je istakao misijsku ulogu profesora Islamske vjeronauke, jer oni svojim radom veoma široko zadiru u biće našeg naroda i ostvaruju opsežnu komunikaciju s Bošnjačkim, muslimanskim porodicama. Muftija je kazao da Islamska zajednica cijeni rad profesora Islamske vjeronauke i njihove uspjehe, te je pozvao profesore da svojim zalaganjem doprinesu da što više djece tokom školske godine organizovano posjete Memorijalni centar u Potočarima i druga mezarja u Podrinju.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić je govorio o izazovu misije i rada vjeroučitelja istakavši kako je iskrenost veoma važna u nastupu prema djeci. Time se zadobija povjerenje koje je i pretpostavka za vjeru, a zatim je jako važno izgraditi prijateljstvo i ljubav. Pored toga, profesori vjeronauke učestvuju u širem odgojno-obrazovnom procesu koji utiče na naše društvo, kazao je direktor Hodžić.

Seminaru su prisustvovali i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH Seid-ef. Eminović i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić.

Prvo predavanje održao je šef Odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e i BiH prof. dr. Nezir Halilović, a govorio je o Šest metoda podizanja nivoa utjecaja na učenike. Prof. dr. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli govorio je o temi Svijest o zdravoj ishrani i njenom utjecaju na zdravlje.

Vjeroučitelji su svojim sadržajnim diskusijama dali važan doprinos uspješnosti i ovog seminara.