U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, uz prisustvo nekoliko stotina džematlija, u utorak 30. maja 2017. godine, u centru Bratunca je organizovan tradicionalni iftar na otvorenom.

U Bratunac su pristigli gosti iz svih krajeva naše zemlje, kojima je glavni imam bratunačkog medžlisa Elvir-ef. Hodžić poželio dobrodošlicu, istakavši da se iftar na otvorenom u Bratuncu organizuje po osmi put.

Gostima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i istakao neprolazne vrijednosti koje svaki građanin Bosne i Hercegovine mora čuvati: mir, slobodu i državu. On je naglasio važnost povezivanja i okupljanja Bošnjaka na Drini.

“Našim prisustvom ovdje svjedočimo da čuvamo svoj identitet, da njegujemo svoju vjeru i da ne zaboravljamo svoju prošlost. Isto tako, poručujemo da je uprkos svemu, ovo naše mjesto i da ovdje vidimo budućnost svoje djece. Dobro je da se okupljamo ovdje, da brinemo jedni o drugima, a tome nas uči i naša vjera islam. Ramazan trebamo iskoristiti da obnovimo i učvrstimo naše veze, koje moraju ostati neraskidive. Svoje ciljeve i svoje planove ćemo uspjeti ostvariti samo ako budemo jedinstveni, kao što smo jedinstveni večeras u našem najodabranijem mjesecu i nama najdražem gradu,” kazao je Salkić.

Bratunac iftar 2017 6

Elvir-ef. Hodžić kaže je da vjerski život u Bratuncu funkcioniše u punom kapacitetu i iz godine u godinu sadržajno je sve bogatiji. Teravih namaz se klanja na 14 mjesta i u svim bratunačkim džamijama uče se mukabele. Uče ih imami, vjeroučitelji, softe, učenici medresa, kao i polaznici mektebske pouke. Osim ovog iftara, u narednim danima planirani su iftari i za omladinu, zatim za ženski dio džemata, za mektebsku djecu, za socijalno ugrožene i siromašne, kao i za privrednike te uposlenike Medžlisa Bratunac. Hodžić ističe da je jako važan događaj, tokom mjeseca ramazana u Podrinju, iftar u Konjević Polju.

„Taj iftar će biti održan 27. ramazana, odnosno 22. juna, a po prvi put ga organizuju pored UG Podrinje i sva četiri medžlisa Bratunac, Zvornik, Srebrenica i Vlasenica. Također još jedna od ramazanskih aktivnosti na području Medžlisa IZ Bratunac je promocija knjige akademika Enesa Karića, a koja će se realizirati u okviru Dana Hasana Kamije,“ kaže Hodžić.

Bratunac iftar 2017 2

Bratunac iftar 2017 5

Bratunac iftar 2017 3

bratunac iftar 2017 9