Svečana akademija povodom jubileja – 20. manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, održana je večeras na platou Zvorničke tvrđave na Kula Gradu.

Akademiji su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, predstavnici entitetskih i lokalnih vlasti, i brojni drugi gosti i prijatelji manifestacije.

– Iznimno sam obradovan našim susretom i zajedničkim pohodom mjestu u kojem je živio i radio šejh Hasan Kaimija. Kula Grad je mjesto njegovog duhovnog zrenja, a našeg susretanja i duhovnog rasta. Ovdje, iznad same rijeke Drine, počinje epopeja našeg naroda, naše utemeljenje, i kao naroda, i kao zajednice – kazao je u svom obraćanju prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je naglasio da ustrajnost u održavanju ove manifestacije, kao i prisusutvo Bošnjaka kroz sve ove godine “nose u sebi svijest o potrebi da se okupljamo i povezujemo u bratstvo koje je uspostavio šejh Hasan Kaimija, što nas sve ispunjava nadom da bi ono moglo nastaviti rasti, a sa njim i naše međusobno razumijevanje i povjerenje za koje se on zalagao”.

– I danas osjećamo istu žeđ, koju je osjećao Hasan Kaimija, prema Bogu, čovjeku i Bosni. U našoj pokornosti Bogu i služenju čovjeku i zemlji Bosni možemo iskusiti ono što nas čini zajednicom i narodom, jer vjera u Boga, ljubav i milosrđe su ono što nas drži zajedno, što nas ujedinjuje – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je također obišao i turbe Hasana Kaimije.

Ovu manifestaciju, kojom se žele afirmirati vrijednosti Zvornika, ali i cijelog Podrinja, muftija Fazlović je ocijenio iznimno važnom.

– Mi smo ovdje na važnom mjestu, jednako danas kao i u našoj povijesti. Zajedno smo s našom braćom u Zvorniku, u Podrinju, zajedno smo s merhumima, u blizini smo turbeta Hasana Kaimije. Allah Uzvišeni je svojim robovima dodijeljivao časti, uzdizao ih je u vjeri, znanju i moralu, a u slučaju Hasana Kaimije, uz njegovo djelo, koje se neminovo pamti, jeste i ovo mjesto. Manifestacija je inspirisana velikim djelom Hasana Kaimije.

Ovom manifestacijom već decenijama potvrđujemo naše istinske, temeljne vrijednosti, potvrđujemo one vrijednosti koje je živio Hasan Kaimija.

Bio je čovjek čvrtog stava, a njegov put je put osebujne duhovnosti, širenja znanja, utvrđivanja kulture svog naroda, ali to je bio i put istine i pravde. Hvala Bogu da smo i mi na tom putu danas. Jedna od poruka ove manifestacije je da čvrsto stojimo na ispravnom putu – kazao je muftija tuzlanski.

Dodao je da je Hasan Kaimija ostavio tragove koji se nisu mogli izbrisati, a da smo ih mi “očitali u našem vremenu”.

– Mi smo u našem vremenu svjesni univerzalnih vrijednosti, vrijednosti našeg naroda. Obnavljajući te vrijednosti, mi smo odlučili da se okupljamo u okviru ove manifestacije. Potvrda je to naše svijesti, svijesti zvorničkih Bošnjaka, ali i naših komšija. Ovdje smo da potvrdimo našu snagu, svijest, da potvrdimo i snagu našeg džemata – poručio je muftija.

Glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović naglasio je da ova kulturno-vjerska manifestacija unosi optimizam i nadu među sve ljude na ovom području, pa i šire.

– U sredini u kojoj se, uglavnom, tokom godine, a posebno krajem proljeća i početkom ljeta pričaju tužne i teške priče, a naša obaveza i jeste da ih pričamo i ne prepustimo zaboravu, ova je jako lijepa i pozitivna. Ova manifestacija je već godinama simbol, ne samo grada Zvornika, i bosanskog Podrinja, već općenito i ovog dijela naše domovine. Ova manifestacija je primjer da mi zajedno možemo uraditi puno toga – kazao je hafiz Salkanović u svom obraćanju.

Reisul-ulema Kavazović i muftija Fazlović ovom prilikom su dodijelili Povelju Hasan Kaimija za životno djelo Mustafa-ef. Muharemoviću, koji je i jedan od pokretača ove manifestacije.

– Mustafa-ef. Muharemović je sve ove godine živio ovaj san, budio se i iznova ga sanjao. On je svojim radom gradio most kojim je premostio klanac koji se ispriječio uzmeđu nas i Hasana Kaimije – kazao je reisul-ulema.

Muftija Fazlović je naglasio da su povodom jubilarne manifestacije željeli odati priznanje jednom od najvrednijih ljudi u Islamskoj zajednici.

– Mi ovom nagradom želimo da odamo i priznanje svim našim imamima koji ovdje žive, svim Bošnjacima Zvornika i Podrinja. Mustafa-ef. Muharemović je živio ovu manifestaciju, on je njen simbol – kazao je muftija.

Naime, Povelja za životno djelo koja nosi ime bosanskog sufijskog učitelja, čije duhovno i kulturno naslijeđe i danas živi među Bošnjacima, ustanovljena je 2005. godine. Njena intencija je bila i ostala da na poseban način zabilježi doprinos naših savremenika sveukupnom napretku društva.

Organizacioni odbor Manifestacije donio je odluku da dodijeli Povelju Muharemoviću za ukupni doprinos koji je svojim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obavljajući poziv imama, hatiba i muallima, nastavnika Islamske vjeronauke, kao i predsjednika MIZ Zvornik.

– Svakako da priznanje obraduje, ali ono nije bilo motiv za napor koji sam uložio tokom svog života na nabrojanim i drugim poslovima. Ovo može biti poruka i stimulans da se vrijedi boriti na putu misije, koja traži žrtvu i odricanje – kazao je Muharemović.

U okviru Manifestacije od 2005. godine se dodjeljuje Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili humanističkih i društvenih nauka. Plaketa se dodjeljuje bijenalno. Ove godine u uži izbor je ušlo pet djela, a dobitnik je Fajko Kadrić,za roman “Šta su meni ptice”. Plaketa će mu biti uručena na Pjesničkoj večeri, u petak, 16. juna.

– “Šta su meni ptice” novi je snažan glas na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni, koji reafirmira klasično pripovijedanje sušićevskog tipa. Sa djelom “Šta su meni ptice” dobili smo najbolji roman o podrinjskom stradanju i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana ratne tematike jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca danas – kazao je u obrazloženju odluke o izboru predsjednik žirija dr. Mirsad Kunić.

Na platou Zvorničke tvrđane održan je i koncert hora i orkestra Behram-begove medrese u Tuzli.

Prvi “Dani Hasana Kaimije” održani su u Zvorniku 1991. godine, prije 32 godine, a programom ovogodišnje manifestacije obilježava se tačno dvadeset ljeta u kojima Bošnjaci Zvornika ovom manifestacijom jačaju svoju duhovnost i kulturu u Zvorniku, posljednjih godina i u drugim gradovima Podrinja.

Ove godine bogat program, od 5. do 18. juna, održava se u Zvorniku, Tuzli, Bijeljini, Srebrenici, Kalesiji i Sapni.