Mještanima Gojčina se ostvarila dugogodišnja želja da u njihovom rodnom mjestu bude organizovana svečanost otvorenja džamije. Nakon višegodišnjih priprema i aktivnog rada na uređenju džamijskog enterijera i eksterijera, u subotu, 22. jula 2023. god., svečano je otvorena džamija u Gojčinu. U petak, 21. jula, između akšama i jacije, izveden mevludski program, a gost predavač bio je mr. Esnaf ef. Imamović, prvi poslijeratni imam u Jelovom Brdu i Gojčinu.

Prema historijskim podacima, prva džamija u ovom džematu bila je sagrađena između Jelovog Brda i Gojčina (u Pandurima), kako bi služila za oba naseljena mjesta. Vremenom je džamija na lokaciji Panduri dotrajala, pa su mještani Gojčina i Jelovog Brda sagradili novu džamiju i svečano je predali Islamskoj zajednici na upotrebu 11. septembra 1959. godine.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, džamija u Jelovom Brdu je minirana i do temelja porušena. U Jelovom Brdu, vjernici povratnici u Jelovo Brdo i Gojčin sagradili su 2006. godine novu džamiju na starim temeljima, koju su svečano otvorili 3. augusta 2008. godine. U Gojčinu, na temeljima porušenog mekteba, sagrađen je novi lijep i funkcionalan mesdžid, a u posljednjih nekoliko godina realizovan je projekat izgradnje munare uz mesdžid, te je tim povodom organizovana svečanost otvaranja džamije u Gojčinu.

Na svečanosti prisutnim vjernicima su se obratili imam džemata – domaćin, Adnan ef. Jakubović, zatim glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, te izaslanik muftije tuzlanskog, glavni imam Medžlisa IZ Puračić, Zijad ef. Vehabović, koji je u svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog, dr. Vahida ef. Fazlovića, primio ključeve od džamije i na taj način, simbolički, džamija je predata u vlasništvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izaslanik muftije je ključeve od džamije predao Mevludinu – Vahidu Makaliću, koji je imao čast da otvori džamiju.