U organizaciji Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u nedjelju 30. septembra 2018. god., u džematu Međaš organizovana je tribina “Vrijednost mekteba” na kojoj je govorio dr. Mensur-ef. Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Na početku se prisutnima obratio imam džemata Međaš, hfz. Husejn-ef. Smajić, koji je prisutne poselamio i u ime džemata zaželio dobrodošlicu gostima. O radu Mreže mladih Medžlisa IZ-e Kalesija, dosadašnjim aktivnostima, kao i o planovima za naredni period, govorio je Elvir-ef. Malić, koordinator Mreže mladih.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Kalesija, Enver-ef. Alić je istakao važnost primjene mektebskog znanja u praksi, jer mektebsko znanje bez prakse nije potpuno.

Gost predavač, dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli je u svome govoru istakao važnost i značaj mekteba u odgojno-obrazovnom procesu. S obzirom na izazove modernog doba mekteb sve više dobija na značaju zbog svoje odgojne dimenzije.

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija su nakon jacije-namaza nastavili druženje u mektebu džemata Međaš.