U subotu, 6. januara 2024. godine, u edukativnim  prostorijama džamije Abdullah bin Mohamed Mominah u džematu Dubnica, MIZ Kalesija, održano je finalno takmičenje online mektebskog kviza „Ikre“ za mektebsku 2023/2024. godinu.

Na finalnom takmičenju učestvovalo je 38 takmičara u dvije kategorije, koji su u prethodna tri mjeseca ostvarili najbolje rezultate.

Mektebski kviz „Ikre“ zamišljen je kao projekat, koji će prvenstveno motivirati polaznike mektebske pouke na samostalno učenje i savladavnje mektebskog gradiva u danima vikenda. Ovogodišnje natjecanje u predfinalnom toku uključivalo je 92 učesnika, koji su bili podijeljeni u dvije kategorije i to mlađi uzrast, polaznici mektebske pouke do 6. razreda osnovne škole, te stariji uzrast u kojem su pravo učešća imali učenici osnovnih škola.

Na Finalnom takmičenju postignuti su sljedeći rezultati:

Mlađi uzrast:

I mjesto – Džana Mujkić (mekteb džemata Tojšići)

II mjesto – Nahla Bajrić (mekteb džemata Vukovije Gornje)

III mjesto – Kenan Kulić (mekteb džemata Tojšići)

Straiji uzrast:

I mjesto – Eldar Halilović (mekteb džemata Dubnica)

II mjesto – Maida Spahić (mekteb džemata Rainci Donji)

III mjesto – Mirza Selimović (mekteb džemata Seljublje)

Nakon podne-namaza, uslijedilo je proglašenje pobjednika i uručenje diploma i novčanih nagrada. Novčane nagrade i diplome su dodjeljene i mjesečnim pobjednicima u obje kategorije kao i ekipne nagrade.

Takmičenje je završeno obraćanjem glavnog imama Muharem-ef. Mešanovića, koji je istakao da je mektebski kviz „Ikre“, jedinstven projekat Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, koji već tri godine podstiče takmičarski duh kod polaznika mektebske pouke, a naročito doprinosi usvajanju znanja kroz moderne tehnologije.