U četvrtak 24. marta 2022. godine završen je četvrti ciklus realizacije programa Katedre fikha za žene u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla i Behram-begove medrese.

Katedra fikha za žene se održava u bosanskoj sobi Džamije „Kralj Abdullah“, a predavač na susretima je profesorica fikha u tuzlanskoj Medresi Azra Fazlović.

Na posljednjem susretu četvrtog ciklusa realizacije programa prof. Fazlović je govorila o mjesecu ramazanu, ljepotama i blagodatima koje on donosi, ali je i sve prisutne podsjetila na dove i njihov značaj u tom mubarek periodu. Prof. Fazlović je posebno istakla da je ramazan prilika da duhovno uneprijedimo i ojačamo.

Posebnu podršku programu katedre daje Muftijstvo tuzlansko, Odjel za brak i porodicu. Koordinatorica ovog odjela prof. Hasiba Saračević bila je prisutna i na ovom predramazanskom susretu zajedno s džematlijkama iz Medžlisa Lukavac. Susretu su prisustvovale koordinatorice i džematlijke tuzlanskih džemata, te druge gošće.

Bila je ovo prilika da se upute i riječi zahvale svima koje su dio ovog programa i koje ga bodre i podržavaju. Zahvalnost za podršku iskazale su profesorica Fazlović, kao i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović. Prigodnim riječima obratile su se i prisutne gošće, dijeleći svoje utiske o programu i susretima.

Uvodno ašere proučio je polaznik Škole Kur'ana i hifza Medžlisa Tuzla Harun Mehanović, kraći zikr vodila je prof. Merzija Kasumović. Članice hora „El-Isra“ Amna Hasić i Amina Hadžimehmedović program su dodatno uljepšale izvedbom dvije ilahije.

Aktivistice Odjela za brak i porodicu su za sve prisutne na ovom susretu pripremile prigodne hedije koje su im i uručene.

Realizacija Katedre fikha za žene je započela u decembru 2018. godine s ciljem sistematičnijeg i dugoročnijeg podučavanja muslimanki fikhu koji je kontinuirana, svestrana vjerska praksa, odnosno islamski uređen život muslimana. U vrijeme realizacije susreti se održavju svaki drugi četvrtak, a prisutne uzimaju češće u radu katedre kroz razgovor, diskusije i pitanja iz oblasti fikha. Novi ciklus edukacije planiran je u okviru jesenjih aktivnosti.