U bosanskoj sobi tuzlanske džamije “Kralj Abdullah” upriličen je završni susret na programu katedra fikha za žene.

Katedra fikha za žene je edukativni program čija realizacija je započela 2018. godine s ciljem edukacije muslimanki o temama iz oblasti fikha uz mogućnost interaktivnog učešća na susretima.

Program se realizuje u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla i Behram-begove medrese, a uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Katedra fikha za žene se održava svake druge sedmice, od novembra do maja a predavač je profesorica Fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli Azra Fazlović.

Sinoćnjem susretu prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji su se ovim svečanim povodom obratili.

IMG_8733.jpeg - Katedra fikha za žene: Završen šesti ciklus edukacije

Muftija Fazlović je u istakao važnost programa katedre fikha govoreći o istrajnosti i upornosti koja se pokazuje kroz ovaj program već šestu godinu zaredom. Referirajući se na kur’anske ajete, muftija Fazlović je govorio o bogobojaznosti i istrajnosti.

Govoreći o programu katedre muftija je ukazao na istrajnost onih koje je organizuju i prate tokom proteklih godina te uputio riječi ohrabljenja da to čine i ubuduće, kako bi se ova ideja mogla širiti i na druga mjesta.

Glavni imam Huskanović je iskazao zahvalnost što u Bosni i Hercegovini imamo lijepe prostore naših džamija u kojim nam se pružaju prilike poput ove, da prisustvujemo programima kao što je katedra fikha, ali i niz drugih eduaktivnih programa koji se realizuje u okviru rada naših džemata i odjela za brak i porodicu. Ističući važnost halki znanja poput ove, ukazao je na benefite koje ovakvi vidovi druženja donose, misleći na Allahov smiraj i milost koja se spušta među one koji su dio tih druženja, uz dovu da nam Allah da snage i volje da nastavimo u ovom smjeru.

Prigodnim riječima se obratila i profesorica Azra Fazlović koja je govorila o programu katedre, te je iskazala zahvalnost svima koji je podržavaju, prate i učestvuju u ovom lijepom i korisnom programu.

Iskazana je zahvalnost koordinatoricama za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Tuzla, profesoricama i drugim učesnicama koje podržavaju ovaj program i koje više od pet godina uzimaju učešće u istom.

Završnom susretu katedre su prisustvovale gošće iz medžlisa Gračanica, Lukavca i Srebrenika, kao i koordinatorice i džematlijke iz tuzlanskih džemata.