U medžlisima Muftijstva tuzlanskog do sada je održano nekoliko seminara za muallime i muallime na kojima su predstavljeni novi Nastavni plan i program mektebske pouke, novi ilmihali i nova mektebska pedagoška dokumentacija.

Seminaru u Odžaku, koji je održan u petak 16. oktobra 2020. godine i na kojem je govorio dr. Sead-ef. Seljubac, prisustvovali su muallimi iz medžlisa Odžak, Bosanski Šamac, Modriča i dio muallima iz MIZ Gračanica.

U četvrtak, 15. oktobra seminar je održan u Kladnju, a izlagači su bili doc. dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dr. Sead-ef. Seljubac.

U Banovićima je seminar održan u utorak, 6. oktobra 2020. godine, a izlagači su bili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i Ibrahim-ef. Softić, autor Ilmihala 1.

Nakon predavanja uslijedile su i diskusije tokom kojih su muallimi imali priliku da razgovaraju s izlagačima o pitanjima koja će im pomoći da mektebsku pouku učine što kvalitetnijom.