Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 19. kolektivna dženaza za žrtve iz protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice.

Dženaza je klanjana Osmi Efendiću i Rahmanu Hrnjiću, a predvodio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.

– Šehidi su porodice svih nas, a ovdje smo došli iz velike počasti i namjere da iskažemo poštovanje prema šehidima radi naše vjere i domovine. To je i naš dug prema šehidima, šehidskim porodicama i Bošnjacima koji tu žive – kazao je.

Osvrnuo se i na još uvijek prisutan trend relativizacije zločina, naglasivši kako su  razmjere zločina poznate. Podsjetio je da su na ovom području ubijene hiljade nevinih Bošnjaka, među kojima je 264 maloljetnika.

– Još uvijek se siju laži o uzrocima pred agresiju. To čine i ovih dana, a cijeli svijet zna da su ovdje, u svom gradu živjeli čestiti Bošnjaci koji su ubijani nedužni. Među hiljadama Bošnjaka je i mnogo djece, jednom od njih i danas obavljamo dženazu – rekao je muftija Fazlović.

Kao poseban imperativ je istakao stalno prisutvo Bošnjaka među šehitlucima, ocijenivši kako postoji izražena svijest o poštivanju šehidske žrtve.

– Danas obnavljamo zavjet da ćemo istrajati sve dok se ne pronađe i ukopa svaki šehid, dok se istina ne rasvijetli u potpunosti i dok se svaki zločinac ne pozove na odgovornost – zaključio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Za nastojanja da se Vlasenica, kao i ostala mjesta s ovog područja etnički očiste, osuđene su tri osobe.

Za zločine na području vlaseničke općine pravomoćno je u Haškom tribunalu na 20 godina osuđen Dragan Nikolić Jenki, te u Sudu BiH Predrag Bastah Car na 22 godine i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora.

(MINA)