Na Šehidskom mezarju Gornja Kalesija danas je obavljena 25. kolektivna dženaza za žrtve velikosrpskih zločina na području Opštine Zvornik, koji su počinjeni u proljeće i ljeto 1992. godine.

Svoj smiraj 31 godinu nakon brutalnih likvidacija pronašli su: Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici, Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu, Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima i Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Uz porodice žrtava zločina u Zvorniku, kao i sa porodicama iz Vlasenice i Bratunca, danas je bio tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je porodicama prenio taziju reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

– Zajedno smo s Bošnjacima Zvornika i Podrinja. Allah, dželle šanuhu, ih je iskušao velikom kušnjom. Pored sve boli i kušnje koja nema granica, Zvorničani i cijeli naš podrinjski narod pokazali su neviđeno dostojanstvo, strpljivost i izdržljivost. Decenijama to uporno i istrajno pokazuju. Posebno tome svjedočimo u mjesecima aprilu, maju, junu i julu.

Budimo uz njih svojim srcima ali i svojim djelima, pojedinačno i institucionalno. Ne smijemo zaboraviti naše šehide i njihove potomke. To je velika obaveza u našem narodu. Naša snaga i naš put su naša najveća garancija. Hvala dragom Bogu da je teški zločin i Genocid počinjen na kraju dvadesetog stoljeća dokazan, presuđen i presude se još nižu. Hvala Allahu, dželle šanuhu, što i najnovije presude otkrivaju i dokazuju istinu. Nada je to za sve nas, za ljudski rod.

I Zvornik je jučer označen mjestom gdje je počinjen teški zločn u kojem su sudjelovali ljudi, institucije druge države. Sudjelovali su u agresiji na našu zemlju, na Bosnu i Hercegovinu. Često čujemo kako je put za istinu dug, ali istina je najjača, kazao je muftija Fazlović.

Prva dženaza ubijenim Zvorničanima obavljena je 1999. godine kada su ukopani posmrtni ostaci 274 žrtve. Poslije 31 godinu, ističe Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, žrtve su dobile kakvu-takvu satisfakciju u presudi Stanišić i Simatović, ali očekuju da se i drugi zločinci pred pravosudnim institucijama u Bosne i Hercegovine procesuiraju što prije, jer svjedoci umiru.

Dženaza-namaz predvodio je muftija Fazlović, a ovoj 25. kolektivnoj dženazi prisustvovali su predstavnici državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti te brojni Zvorničani.