U četvrtak 20. septembra, klanjana je dženaza prim. dr. Muhamedu Begiću, specijalisti opšte hirurgije na UKC-u Tuzla – Klinika za hirurgiju.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a dr. Begić je ukopan u hremu Džindić džamije.

Muftija Fazlović je kazao da je ljekarski poziv jedan od najplemenitijih poziva na ovom svijetu, a da je svojom ljekarskom misijom to na najbolji način potvrđivao rahmetli Muhamed Begić.

“Liječio je ljude, pomagao im svojom stručnošću ali i svojom dobrotom. Dobrota ovog našeg brata izvirala je iz njegove lijepe naravi ali i iz pobožnosti i predanosti vjeri. Dozvolite mi da posebno istaknem njegovo dobročinstvo koje je pokazao prema našem narodu u Podrinju. Dugo sam mislio da je on sa Drine, da se tamo rodio, toliko su ga voljeli Podrinjci i toliko su bili za njega vezani, a on je bio nesebičan od jutra do mraka. Hvala našem doktoru što je na ovaj način ostao primjer ljudskosti i dobrote i primjer predanosti svom poslu,” kazao je muftija Fazlović.

Prim. dr. Muhamed Begić, sin Ismeta i Emine, rođen je 1959. godine u naselju Ravne, opština Kladanj. Medicinski fakultet završio je u Tuzli 1984. godine. Kao uposlenik Medicinskog centra “5. Juli” Opšta bonica Zvornik, 1992. godine u Sarajevu je završio specijalizaciju iz opšte hirurgije.

Za dugogodišnji i uspješan rad, postignute posebne rezultate na zaštiti zdravlja stanovništva, kao i razvoju zdravstva, Federalno ministarstvo zdravstva dodijelilo je 2013. godine dr. Muhamedu Begiću počasnu titulu primarijus. Radeći na Klinici za hirurgiju, učestvovao je i u postupku kontinuiranog medicinskog usavršavanja, te je autor više stručnih radova.