U nedjelju, 22. augusta 2021. godine klanjana je džanaza-namaz hadži dr. Muhamedu Huskanoviću, uglednom brčanskom i tuzlanskom stomatologu i istaknutom vakifu.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

“Najljepša obilježja krasila su život dr. Huskanovića. Bio je lijepe naravi i veoma vrijedan, te je postigao veliki rezultat u svom životu. Išao je ukorak s vremenom, a u nauci i djelatnosti kojom se bavio vrlo često i ispred svoga vremena. Još jedna osobina posebno je krasila dr. Huskanovića – dobročinstvo.

Kao mlad čovjek sa puno intelektualne i moralne snage, krajem 80tih godina, uključio se u rad organa Islamske zajednice i bio je član tadašnjeg Odbora IZ u Brčkom. Ubrzo poslije toga, sudjelovao je kao jedan od najaktivnijih Brčaka u obnavljanju bošnjačkih nacionalnih institucija kao što su Preporod i Merhamet. Njegov doprinos posebno je vezan za MDD Merhamet na čijem čelu u Brčkom je bio dugi niz godina.

Bio je predan svome poslu ali je sudjelovao i u svim hairli djelima u društvu i Zajednici. Imao je dobre ideje, te je uvijek bio spremna i materijalno pomoći zajedno sa svojom suprugom i djecom. Puno je pomogao muslimanima u Podrinju. Hadži Muhamed i njegova supruga vakifi su Behram-begove medrese najvišeg ranga. Oni su vakifi utemeljitelji”, kazao je muftija Fazlović.

Dr. Muhamed Huskanović rođen je 1944. godine u Mionici kod Gradačca. Diplomirao je 1969. godine na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, na kome je nakon par godina specijalizirao i Oralnu hirurgiju. Među prvima je pokrenuo privatnu stomatološku praksu u Brčkom 1990. godine, a nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu svoju praksu nastavlja u Tuzli.