Na mezarju Bukovčići u Tuzli danas je klanjan dženaza-namaz Nijazu Alispahiću, istaknutom bosanskohercegovačkom književniku i dramaturgu.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, koji se ovom prilikom prigodno obratio, podsjetivši na Alispahićev doprinos umjetničkom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine.

– U dovi koju smo učili, zamolili smo Allaha, dž.š., za sve nas. Dovom kojom smo se Uzvišenom obratili, posebno smo i skrušeno zamolili da u okrilje milosti i oprosta primi ovog Svog roba Nijaza Alispahića – rekao je muftija Fazlović.

Ovom prilikom je podsjetio da je dolazak na dženazu naš ibadet, ali i iskazivanje poštovanja i zahvalnosti za djela koja iza sebe ostavljamo.

– Uz ibadet, ovaj dolazak je i naše priznanje i zahvalnost Nijazu Alispahiću, neumornom pregaocu. Uvijek se zanimao i zalagao za univerzalne ljudske vrijednosti, svjedočio ih je svojom riječju i djelom. Njegovo životno djelo je veliko, sa čime smo svi dobro upoznati – kazao je muftija Fazlović.

Istakao je da su o rahmetli Alispahiću tokom njegovog života izgovarane lijepe riječi od strane institucija i pojedinaca.

– Nijaz Alispahić je veliki umjetnik našeg vremena i to će ostati kao neizbrisiv trag. Hoću da u ime Islamske zajednice iskažem riječi zahvalnosti Nijazu Alispahiću na godinama plodne saradnje i na njegovoj pomoći. Posebno je ta pomoć bila izdašna kada je riječ o Bošnjacima koji su se ponovo vratili u svoj zavičaj – podsjetio je muftija Fazlović.

Muftija se osvrnuo i na Alispahićev doprinos razvoju manifestacije “Dani Hasana Kaimije”.

– Ponosni smo što smo kao Islamska zajednica Nijazu Alispahiću dodijelili priznanje i nagradu za životno djelo koja nosi naziv upravo po Hasanu Kaimiji – rekao je muftija Fazlović.

Istaknuti bosanskohercegovački književnik i dramaturg Nijaz Alispahić preselio je na ahiret u 84. godini života, u Tuzli.

Nijaz Alispahić je rođen 1940. godine. Školovao se u Beogradu, a postdiplomski studij završio je u Sarajevu. Karijeru je započeo kao dramaturg i umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Tuzli. Osim teatarskog angažmana, 1973. godine pokrenuo je književnu manifestaciju Kikićevi susreti u Gradačcu.

Alispahić je autor brojnih književnih djela. Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a njegovo ime nalazi se u Antologiji bošnjačke pripovijetke 20. stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je Povelja za životno djelo “Hasan Kaimija”.