Dženaza novinaru Salihu Brkiću klanjana je 14. maja 2023. godine u džematu Moluhe, Medžlis IZ Tuzla.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je porodici i prisutnima prenio riječi tazije reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

– Svjedočimo istinu o velikom djelu rahmetli Saliha Brkića. Svjedočimo to onako kako je on svjedočio istinu tokom cijelog svog života. Govorio je i radio svojim srcem. To je izviralo iz njegove vjere, humanizma, iz njegove prirode. Malo su čije oči vidjele ono što su vidjele Salihove oči. A onda je sve to zabilježio i objelodanio. To je istina a za svakog čovjeka je najvažnija istina. Nepobitno je ono što je govorio i prenosio Salih Brkić, makar da su neki među ljudima i bili protiv toga. Uvijek ima pobornika istine i onih koji su protiv istine. Salih se nikada nije obazirao na to. Bio je svjedok i borac za istinu, kazao je muftija Fazlović.

Salihova riječ se daleko čula, vrijedno je radio i bio je priznat među svojim kolegama. Neprestano je bio u narodu s ljudima i volio je ljude i svoju misiju.

– Saliha je volio naš narod, i u domovini i u dijaspori, kao malo koga u našem vremenu. Zahvalni smo našem bratu Salihu Brkiću, novinaru, humanisti, dobrom čovjeku, na svemu što je uradio u svom životnom vijeku u okviru svoje misije. Posebno smo mu zahvalni što je bio neprestano, u najvećim kušnjama, uz narod Podrinja.  Salih Brkić nije završio neke svoje važne poslove. Podijelio je s nama šta su njegovi planovi. Nećemo odustati, bit ćemo uz njegovu porodicu i završit ćemo ono što je on naumio, poručio je Muftija.

Malo ko ima svjedočanstva koja je u svojoj arhivi sačuvao Salih Brkić. Uvakufio je Islamskoj zajednici video i fotoarhiva džamija porušenih tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu te videoarhivu preko stotinu masovnih grobnica žrtva Genocida i zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Ova dokumentacija se čuva u institucijama Islamske zajednice u Sarajevu i Tuzli i bit će na raspolaganju istraživačima koji će dolaziti u budućnosti ako Bog da. Tako se služi svom narodu, svojoj domovini, univerzalnim vrijednostima jer Salih nikada nije bio protiv dostojanstva bilo kojeg čovjeka. I mi smo svjedovi da smo privrženi Salihu Brkiću i njegovoj porodici, kazao je muftija Fazlović.

Salih Brkić je istaknuti bosanskohercegovački novinar koji je radio u brojnim medijima, a najdublji trag je ostavio na FTV-u, gdje je i penzionisan. Rođen je u Mostaru 1948. godine, a odrastao u Stocu. Doselio je u Banoviće gdje je radio na tamošnjem radiju, a poslije u Tuzlu, gdje je radio u brojnim medijima. Tokom novinarskog rada pisao je i izvještavao o mnogim temama, a u toko Agresije na Bosni u Hercegovinu i poslije o stradanju Bošnjaka u Podrinju i šire. Autor je brojnih dokumentrnih filmova. Dobitnik je na desetine novinarskih nagrada, od kojih je i “Povelja Hasan Kaimija” za životno djelo.

Na Ahiret je preselio u Tuzli u petak, 12. maja 2023. godine. Ukopan je na mezarju Suljetovići u Tuzli.