U srijedu, 12. oktobra 2022. godine, ispred džamije u džematu Ivici u Brčkom, klanjana je dženaza-namaz prof. dr. Šefiku Mulabegoviću, uglednom univerzitetskom profesoru.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija je ovom prilikom kazao kako s prof. dr. Mulabegovićem nikada nije bilo teško razgovarati i sarađivati.

“Prof. dr. Šefik Mulabegović je bio veliki čovjek u svojoj jednostavnosti i pristupačnosti. Svi znamo da je riječ o ispunjenom životu i vrijednom životnom putu. Učinio je doista mnogo za institucije ove zemlje u više sredina. Posebno je vrijedno ono što je učinio za institucije nauke jer u tim institucijama sve počinje. Zahvalni smo mu za njegov veliki zalog i uspjeh.

Mi smo ovdje da ispratimo jednog Bošnjaka, sina ove zemlje, koji je svojim karakterom, plemenitim ljudskim crtama, čuvao ono što je opet najvažnije – svoje dostojanstvo. Riječ je o čovjeku iznimne vjerodostojnosti zbog istinitosti svoj riječi i ophođenja prema ljudima. To je ono što se nikada ne može zaboraviti. Bilo mi je veoma drago vidjeti našeg Profesora u džamiji. Njegov dolazak u hram čistote, mira, prosvjetljenja kao što je džamija, i ostali duhovni hramovi, bio je jedan lijep primjer. Nakon toliko stečenog znanja, iskustva i uspjeha, Profesor je želio da u zaključku, rezimeu svoga života, svima nama ostavi pouku i primjer.

Molim Allaha, dž.š., da lijepo primi ovog Svog roba, da olakša njegovim evladima i da život prof. dr. Šefika Mulabegovića bude poruka i pouka, svijetao primjer za mnoge generacije koje su učile od njega i za sve nas”, kazao je muftija Fazlović.

Prof. dr. Šefik Mulabegović je Bio jedan od osnivača Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Nakon osnivanja Univerziteta u Tuzli 1976. godine, izabran je za prvog predsjednika Savjeta Univerziteta, a 1978. godine za prorektora Univerziteta za nastavu i studentska pitanja. U 2000. godini vršio je dužnost Rektora Univerziteta.Za vrijeme svoje dugogodišnje akademske karijere, bio je učesnik u mnogim razvojnim projektima u saradnji s Ekonomskim institutom u Tuzli. Zaslužan je za pokretanje “Ljetnog Univerziteta u Tuzli”, koji se tradicionalno održava svake godine. Na Ahiret je preselio u ponedjeljak, 10. oktobra 2022. godine, u 87. godini života.