Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Kamičanima u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Obraćajući se hiljadama prisutnih na dženazi, reisul-ulema je ukazao na dužnost otkrivanja istine, i njenom iznošenju na svjetlo dana, kako bi bila opomena i svjedok.

– Nama se, braćo i sestre, valja nositi s ovom boli, valja nam se strpjeti i boriti; i koračati dostojanstveno. Kao vjernicima, dužnost nam je tako činiti. Ali, dužnost nam je i proganjati zlikovce, činiti sve da se oni privedu pravdi i da odgovaraju za svoja zla djela. Svi smo dužni angažirati se na tome i činiti šta možemo – kazao je reisul-ulema.

Naglasio je da živimo u vremenu punom izazova, u kojem je potrebno da budemo budni i još bolje se upoznamo s vrijednostima naše vjere.

– To danas ima poseban značaj, jer mi smo trenutno izloženi agresiji antivrijednosti i trebamo iznaći način da se zaštitimo. I danas, odavde iz Kozarca, kao i ranije iz Srebrenice, pozivam političke prvake našeg naroda na jedinstvo i da zaštite sve naše narode od novih briga i stradanja. Pogledajmo zajedno danas u ove bijele nišane i izdignimo se iznad svoje kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom. Služimo Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima. Budimo obazrivi, izvršavajmo marljivo svoje dužnosti i preuzete obaveze, ostavimo postrani svađe i zavade, brinimo jedni o drugima, uz dobronamjernost i dobročinstvo i poštujmo Božiju riječ. Time ćemo se zaštiti od nove agresije i sačuvati snagu i vitalnost – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Nakon 31 godinu, porodice su danas ukopale posmrtne ostatke Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada. Dženaza-namazu prethodio je vjerski program, kao i komemoracija.

 

Dženazi su prisustvovali visoki vjerski i zvaničnici svih nivoa vlasti, među kojima i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Zvaničnicima je danas, prije dženaze, predstavljen projekat izgradnje budućeg memorijalnog centra Kamičani, te je zatražena podrška od svih nivoa vlasti u ovom značajnom projektu.

Također, ukazano je na problem traženja posmrtnih ostataka žrtava i nepostojanja sistemskog rješavanja obilježavanja mjesta stradanja i izgradnje spomenika stradalim.

– Ubili su mi sve najdraže koje sam imao, sina, kćerku, suprugu, majku. Pobili su u dvije kuće, u mojim Zecovima, najnedužnije koji su mogli biti, 29 žena, djevojčica i dječaka. Troje djece je čudom preživjelo. Skoro cijeli moj predratni svijet su ubili i spalili. Vratio sam se u zavičaj i od tada istrajavam da se njihovi posmrtni ostaci pronađu, a odgovorni izvedu pred lice pravde. Nema šta nisam uradio da saznam gdje su sakrili njihova tijela, ali sve je bilo uzalud – kazao je u obraćanju prisutnim zvaničnicima Fikret Bačić, kojem je u Prijedoru ubijeno 29 članova porodice.

 

Također, otvorena je i izložba artefakata prikupljenih u masovnim grobnicama, ličnih predmeta s kojima su pronađene žrtve masovnih zločina na području Prijedora “Svjedočanstva”.

Srpske vojne i policijske snage ubile su u Prijedoru 3.176 civila, a još uvijek se traga za oko 500 osoba.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana do sada su nađeni na 503 lokacije, od toga 73 masovne grobnice, u tri države, deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina.

(MINA)