U subotu 13. juna ove godine na Šehidskom mezarju Ivici u Brčkom klanjana je peta kolektivna dženaza i obavljen ukop devet žrtava, civila bošnjačke nacionalnosti, ubijenih u toku Agresije na području Brčkog.

Podne namaz namaz je predvodio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, dok je dženazu namaz imamio Hamed-ef. Efendić, izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Identifikovane žrtve su pronađene u pojedinačnim, masovnim i sekundarnim grobnicama na lokalitetima Gorice, gradsko mezarje u Brčkom, Sokocu na Romaniji i Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

Na petoj kolektivnoj dženazi su ukopani: Tursić (Ibrahima) Sulejman, Karamović (Jusufa) Safet, Jukić (Šahbaza) Mustafa, Ibrahimović (Ibrahima) Ferid, Suljić (Omera) Zikret, Avdić (Ibrahima) Mevludin, Borovac (Fehima) Mujo, Gmitrović (Mladena) Velimir i Nukić (Omera) Samir.

Do sada je pronađeno i ukopano u Memorijalnom centru u Brčkom 187, te na raznim lokacijama u i van Brčkog još 102 civilne žrtve rata, a još se potražuje preko 100 bošnjačkih civilnih žrtava rata.

dzenaza brcko 6151