U Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena 17. kolektivna dženaza za šest žrtava velikosrpskog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u proljeće 1992. godine.

Program je počeo polaganjem cvijeća na šehidskim nišanima, nakon čega je održan vjerski program i upućene poruke žrtava genocida.

Dženazu i džuma-namaz je predvodio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

– Sjećamo se naše braće i sestara nad kojima su na prostoru gdje su živjeli, samo zbog toga što su bili Bošnjaci, izvršeni stravični zločini. Njihova ubistva podsjećaju na kur'ansku istinu da na svijetu postoje stvorenja u ljudskom liku koji, ne da su spremni ubijati nedužne, nego u tom ubijanju još i uživaju – istakao je dr. Ljevaković.

Kako je poručio, ovaj događaj je podsjetnik na nevino ubijene osobe, kao i na vrijednosti zbog kojih su oni ubijani.

– Poručujemo sa ovog mjesta da ćemo sjećanja na šehide čuvati živim, kao što su i oni živi kod svog Gospodara, da ćemo živjeti vrijednosti za koje su oni dali svoje živote i da ćemo se neumorno boriti za pravdu da zločinci budu adekvatno sankcionisani – poručio je Ljevaković.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom istakao da je dolazak na ovaj lokalitet svjedočenje velike istine o prošlosti.

– U ovim šehitlucima smo zajedno sa našim šehidima. Došli smo da im iskažemo naše poštovanje i zahvalnost. Šehidi su simboli vrijednosti ljudskog života, ali i opomena za zlodjela protiv života – rekao je muftija.

IMG-20230512-WA0015.jpg - Kolektivna dženaza na mezarju Veljaci kod Bratuna: Šehidi su svjedoci života, ali i zlodjela protiv života

Istakao je da su šehidi čuvari zavičaja, domovine, vjere i slobode, naglasivši kako su to tekovine koje nas obavezuju.

– Današnju dženazu i džumu obavljamo skrušeno, sa dovom Allahu, dž.š., za rahmet i magfiret. Ovdje smo da zajedno sa porodicama, šehida, našim imamima i svim svjedocima istine damo zavjet da nikada nećemo prestati biti uz naše šehide i posebno u velikom broju, kolektivno dolaziti na naše šehitluke – poručio je muftija Fazlović.

U Veljacima je danas boravio i Michael J. Murphy, ambasador je Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koji je u razgovoru za medije istakao da su ovakvi događaji važan podsjetnik o važnosti prepoznavanja i priznavanje činjenica iz prošlosti.

IMG-20230512-WA0011.jpg - Kolektivna dženaza na mezarju Veljaci kod Bratuna: Šehidi su svjedoci života, ali i zlodjela protiv života

– Moramo sve ljude podučavati u sadašnjosti, kako bi se oni sjećali u budućnosti i odavali počast žrtvama onako kako zaslužuju. Isto tako, moramo aktivno raditi na traganju za nestalim licima, te tražiti pravdu u smislu procesuiranja počinilaca zločina. To je ona vrsta pomirenja koja je potrebna Bosni i Hercegovini, kako bi mogla graditi svoju demokratiju, te napredovati onako kako zaslužuje – kazao je Murphy.

Dženaza je obavljena Amiri Paranglija, djevojčici koja je ubijena u sedmoj godini u naručju svoje majke Safije koja je imala 31 godinu.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Rukija Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena.

Dženaza je klanjana i Sabaheti Hasanović, rođenoj 1952. godine, Šaćiru Muminović, rođenom 1952. godine i Aliji Hodžiću, rođenom 1963. godine.