U Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu sutra, 12. maja 2023. godine, klanjat će se 17. kolektivna dženaza za šest žrtava velikosrpskog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u proljeće 1992. godine.

Predviđeno je da program počinje u 12.00 sati polaganjem cvijeća na šehidski nišan, nakon čega će biti održan vjerski program i upućene poruke žrtava genocida.

Planirano je da džuma i dženazu namaz predvodi zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

Svoj vječni smiraj nakon godina dugog čekanja pronaći će: Amira Paranglija, djevojčica ubijena u sedmoj godini u naručju svoje majke Safije koja je imala 31 godinu. Pronađene su u istoj masovnoj grobnici i obje će, jedna pored druge, pronaći svoj vječi smiraj u Veljacima.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Rukija Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena, 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021. godine.

Konačan smiraj ove godine naći će i Sabaheta Hasanović, rođena 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Ona je nestala u novembru 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020. godine.

Ove godine će u Veljacima biti ukopan i Šaćir Muminović, rođen 1952. godine u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. godine ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu će 12. maja biti ukopan i Alija Hodžić, rođen 1963. godine u Suhoj kod Bratunca. On je također nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. godine na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš.

kolektivna_Bratunac.jpg - Kolektivna dženaza u Bratuncu: Sutra će sedmogodišnja Amira biti ukopana uz majku Safiju

(MINA)