U subotu, 22. aprila, klanjana je dženaza za 5 žrtava ubijenih tokom etničkog čišćenja područja Vlasenice. Ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Bešir Čamdžić, najstariji je od žrtava kojima je klanjana dženaza. Ubijen je 1995. godine u 73. godini života. Jasmin Hurić, je imao 16 godina, a Mersad Dautović 17 godina, kada su ubijeni. Vlaseničani Muradif Kolarević i Jakup Hrnjić ubijeni su 1992. godine.
Dan ranije su u Zaklopači, prema želji oca, ukopani posmrtni ostaci osmogodišnje Anese Hodžić.
Dženazi na šehidskom mezarju Rakita su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Zijade-ef Ljevaković, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predstavnici vlasti u BiH Ramiz Salkić, Salko Bukvarević, Edin Ramić i drugi, glavni imami, imami, porodice ubijenih Vlaseničana i brojni Podrinjci.
Zijad-ef. Ljevaković je predvodio dženazu namaz, a u svome obraćanju je istakao da mi imamo pravo na odgovore, pravdu, istinu, dostojanstvo i život u dostojanstvu.
Muftija Fazlović je kazao kako je, i prema nebeskim i prema zemaljskim zakonima, najveći grijeh prema čovjeku dići ruku na njegov nevini život.
„Oni koji tako rade najgora su ljudska bića i najprezrenija stvorenja na zemlji. Zato, pozivamo sve naše komšije, pozivamo sve Vlaseničane bez obzira gdje žive, da svi zajedno osudimo svakog zločinca bez ostatka i da zauvijek odbacimo zlodjela zločinaca. Ništa nas u ovoj zemlji ne može više povrijediti od nespremnosti da se prizna i osudi zločin. Ništa nije važnije od priznanja, pokajanja i osude zločina za sve nas kako bismo zajedno u povjerenju živjeli u našim selima i gradovima i kako bismo gradili našu zemlju,“ kazao je muftija Fazlović.
Od 2.643 ubijenih Bošnjaka u Vlasenici, ubijeno je 265 djece. Na mezarju Rakita, do sada su ukopane 362 žrtave, dok ih je oko 1.200 ukopano u mjesnim mezarjima oko Vlasenice. Još uvijek se traga za više od hiljadu Vlaseničana.